Atletiekiconen onderscheiden tijdens ASICS NK Atletiek

Geplaatst op Dinsdag, 28 juni 2022
Atletiekiconen onderscheiden tijdens ASICS NK Atletiek
© Erik van Leeuwen

Tijdens de afgelopen ASICS NK atletiek weekenden (senioren en junioren) zijn ook diverse atletiekiconen onderscheiden. We zetten ze graag even voor je op een rijtje.

Lidmaatschap van Verdienste voor Eelco Sintnicolaas

Meerkamper Eelco Sintnicolaas voltooide in Apeldoorn de allerlaatste meerkamp in zijn topsportcarrière. Op grond van zijn fantastische prestaties en de beëindiging van zijn carrière werd hij onderscheiden tot Lid van Verdienste.

Eelco Sintnicolaas
  • Nationaal recordhouder meerkamp met 8539 punten (Götzis 2017)

Medailles

  • 2010: EK Atletiek Barcelona (Spanje), 27 juli t/m 1 augustus 2010: zilver op de tienkamp
  • 2013: EK Indoor Atletiek Göteborg (Zweden), 1 t/m 3 maart 2013: goud op zevenkamp
  • 2015: EK Indoor Atletiek Praag (Tsjechië), 5 t/m 8 maart 2015: brons op de zevenkamp

Overige prestaties WK/EK

  • 2011: EK Indoor Atletiek Parijs (Frankrijk), 4 t/m 6 maart 2011: vierde op de zevenkamp
  • 2013: WK Atletiek Moskou (Rusland) , 10 t/m 18 augustus 2013: vijfde op de tienkamp
  • 2014: EK Atletiek Zurich (Zwitserland), 12 t/m 17 augustus 2014: vierde op de tienkamp
  • 2016: EK Atletiek Amsterdam, 6 t/m 10 juli 2016: 16e op de tienkamp

Na de loodzware 1500 meter kreeg hij de onderscheiding opgespeld door Cees Goosen, bestuurslid bij de Atletiekunie.

European Athletics Member Federation Award voor Wim van Beek

Wim is ruim 10 jaar voorzitter geweest van zijn club AV ’34 in Apeldoorn. Op dit moment is Wim nog steeds actief als trainer van recreatieve loopgroepen en verzorgt hij clinics. Daarnaast is hij ruim 10 jaar betrokken geweest bij de organisatie van de jaarlijkse Midwintermarathon in Apeldoorn, zowel als penningmeester als atleten bemiddelaar.

Wim van Beek

Samen met Roel Visser was Wim in 1998 oprichter van de stichting Apeldoorn Atletiekstad, een stichting die als doel heeft om de atletiek in Apeldoorn te promoten en de positie van Apeldoorn als atletiekstad van Nederland te versterken. Daarbij richt de stichting zich op de begeleiding van talentvolle atleten en op ondersteuning in de promotie van aangesloten organisaties.

Met de realisatie van het Omnisportcentrum in Apeldoorn, waarin opgenomen een volwaardige indoor atletiekaccommodatie, geschikt voor wedstrijden, heeft de Atletiekunie vanaf 2008 de NK’s indoor steeds in dit sportcentrum georganiseerd. Daarbij was Wim alle keren voorzitter van het LOC. Onder zijn leiding is dit jaarlijkse evenement voortdurend ontwikkeld en uitgegroeid tot een topsportspektakel.

Wim kreeg de European Athletics Member Federation Award uit handen van Cees Goosen, bestuurslid bij de Atletiekunie.

Lidmaatschap van Verdienste voor John IJzerman

John IJzerman was aanvankelijk een meer dan verdienstelijk wedstrijdatleet en maakte destijds deel uit van de nationale tienkamp selectie. Was een vaste puntenverzamelaar in de competitie voor zijn vereniging av THOR, waarvan hij al ruim 50 jaar lid is. Fungeerde daarna 15 jaar als atletiektrainer voor de onderdelen sprint, verspringen en hinkstapspringen.

John IJzerman

Zijn passie voor de sport en in het bijzonder atletiek wist hij goed te combineren met zijn beroep als sportarts. Sinds 1976 verzorgt hij voor de Atletiekunie de medische begeleiding voor atleten. Hij maakte deel uit van de sportmedische begeleiding voor grote toernooien, zoals tijdens de Olympische Spelen van 1988 (Seoel), een drietal Universiades en meerdere WK’S en EK’s. In al die jaren fungeerde hij als ‘constante factor’ van de Medische Commissie, thans als voorzitter van de werkgroep Medische Zaken bij de Atletiekunie. John geniet hoog aanzien bij atleten vanwege zijn kennis en ervaring zowel in de sport als op het sportmedische vlak. Hij is een veel gevraagd spreker tijdens congressen en vervult een belangrijke functie tijdens opleiding en bijscholingen.

John heeft altijd veel interesse getoond voor preventie bij blessures en hoe overbelasting van vooral jonge sporters te voorkomen. In dat verband wilde hij trainers graag helpen en had hij een toegevoegde waarde in de afweging van zo spoedig mogelijk herstel van een atleet enerzijds maar vooral het nemen van tijd daarbij anderzijds. Ook in gevoelige kwesties zoals antidoping en integriteit heeft hij door zijn rustige uitstraling en weloverwogen kijk op zaken een belangrijke vertrouwensbasis bij trainers en atleten opgebouwd.

John ontving de onderscheiding uit handen van Sylvia Barlag, ex officio bestuurslid van de Atletiekunie.

Erelidmaatschap voor Jan Bockweg

Jan Bockweg nam in juni 2022 bij het Nederlands Kampioenschap U20 en U18, in Amsterdam, in de functie van Technisch Gedelegeerde, afscheid van zijn actieve carrière op vele terreinen ten bate van de atletieksport. Jan Bockweg begon bij BAV in Baarn, waar hij door zijn verhuizing naar Emmeloord in 1982 als voorzitter afscheid nam en direct ‘werd ingelijfd’ bij A.V.N.O.P. Daar heeft hij bijna 40 jaren afwisselend gefunctioneerd als secretaris, waarnemend voorzitter, commissielid en vooral ook als organisator van wedstrijden, waaronder vele Nationale Kampioenschappen voor zowel senioren, junioren en atleten met een beperking op de baan, als ook het NK Veldlopen. Bij die kampioenschappen was Bockweg zowel initiator als motor van het organisatie comité. Ook bij de aanleg van de accommodatie in Emmeloord, als bij de renovatie (twee keer) speelde hij een belangrijke rol.

Jan Bockweg

Als ‘nationaal jurylid’ heeft Bockweg tientallen jaren bij nationale en internationale wedstrijden in ons land op het hoogste niveau gefunctioneerd. Zonder daarvoor regels te schenden, telde voor hem het belang van atleten altijd zwaarder dan dat van reglementen.

Bockweg heeft tevens een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van atletiek voor mensen met een beperking. In ons land, maar ook internationaal, waar hij bestuurslid was bij het International Paralympic Committee (het toenmalige IPC, nu World Paralympic Athletics) en als manager van de International Wheelchair & Amputee Sports Federation (IWAS).

Jan Bockweg ontving de onderscheiding uit handen van Sylvia Barlag, ex officio bestuurslid van de Atletiekunie.

Onderscheiding