Eerste stap OldStars running in Groenlo

Geplaatst op Dinsdag, 14 september 2021
Eerste stap OldStars running in Groenlo

“We zitten echt nog in de opstartfase”

Als het aan Christian Reinders en zijn moeder Mary ligt, ziet OldStars running binnenkort het levenslicht in het Achterhoekse Groenlo. “Misschien trekken we het wel breder en bieden we ook verschillende spelvormen aan. Het lopen en de bootcamp vormen sowieso een onderdeel.”

Volgens Reinders zit het initiatief nog in de opstartfase. Hij rondde met succes de ASM-cursus af (Athletics Skills Model), volgde een webinar en ging eens praten in Didam, waar Gerard Heijnen en Jeroen Reijntjes in de gemeente Montferland eerder al gestart zijn met OldStars running. “Ik vond het interessant en dacht van ‘dat moet toch ook in Groenlo te realiseren zijn?’”

Geschikt

‘OldStars running is een aangepaste beweegvorm voor running op latere leeftijd. Deze aangepaste vorm van hardlopen bestaat uit aangepaste en/ of laagdrempelige loopvormen en is uitermate geschikt voor ouderen die op een gezonde manier en zonder blessuregevaar willen blijven bewegen via de hardloopsport. Deze aangepaste manier van hardlopen staan onder begeleiding van een OldStars begeleid(st)er en/of trainer’, zo staat op oldstars.nl.

OldStars running heeft dus meer weg van een looptechnische training. Een start zou toch zo geregeld kunnen zijn? “Dat zou je denken, maar in gesprekken onder andere met het Ouderenfonds hoor je ook wel over een te snelle start en vroegtijdig einde. Er valt nog wel wat te onderzoeken voordat we met een kick-off komen.” “Wel heb ik met de gemeente Oost-Gelre, waar Groenlo onder valt, gesproken. Zij zijn enthousiast, want verantwoord bewegen past prima in de uitvoering van het lokale sportakkoord. Daarnaast is belangrijk om het potentieel bij de sportverenigingen te gaan onderzoeken”, aldus Christian.

Inzetten

Iemand die daar een belangrijke rol in heeft, is moeder Mary (72). Ze is nog elke woensdagochtend actief tijdens de bootcamp les, die gegeven wordt door haar zoon. “Ik ben verreweg de oudste deelnemer. Het is heel leuk en gezellig, maar in een groep met wat meer ouderen is het misschien nog net wat leuker en gezelliger. Bovendien is het goed voor de sociale contacten. Het is nu nog lastig om aan te geven wat de belangstelling is, maar ik ga mij daarvoor inzetten. Mond-tot-mond reclame werkt daarbij het beste.”

Ook voor zoon Christian zijn er nog wat open eindjes. “Running en bootcamp wil ik sowieso terug laten komen in het concept, maar waarschijnlijk trek ik het toch wat breder. We willen toch zoveel mogelijk ouderen verantwoord aan het bewegen krijgen. Dat ze er plezier in krijgen én in houden. Ik hoop te kunnen starten met zestien deelnemers, dat zou heel mooi zijn.”

“Maar eerst willen we het goed neerzetten, want de wil en de drive zijn er altijd wel, maar daarmee kom je er uiteindelijk niet. Het moet echt eerst staan. En dat begint met de bereidwilligheid van sportverenigingen en diverse instanties.”

Beweegmakelaar

“Zo heeft de gemeente een beweegmakelaar, waarmee ik binnenkort in gesprek ga. Daarnaast heb ik regelmatig contact met het Ouderenfonds, die onder andere aangeeft welke vergelijkbare landelijke initiatieven er nog meer zijn. Daarna gaan we ons bezighouden met de PR en dan hoop ik dat we dit najaar toch wel van start kunnen.”

OldStars running op jouw club?

Met OldStars running draag je bij aan het doel om de sportparticipatie van 55-plussers te vergroten. Daarnaast betekent nieuwe leden ook extra vrijwilligers, extra kantine-inkomsten en een betere benutting van de accommodatie. De Atletiekunie biedt samen met het Nationaal Ouderenfonds ondersteuning aan clubs bij het opzetten en uitvoeren van OldStars running. De ondersteuning wordt vastgesteld op basis van een intakegesprek en een voorstel tot ondersteuning (ondersteuningstraject): meer informatie en contact.

Tijdens de Looptrainersdag op 6 november verzorgen Gerard Heijnen & Jeroen Reintjes de workshop "OldStars running in de praktijk"

Tekst: Erik Riemens
Foto: Christian Reinders

Clubverhalen