Gezonde kantine

Vorige

Ja, onze club wil graag een Gezonde Kantine

Gezonde sportkantine

De sportkantine. Een plek waar jongeren – en volwassenen - veel tijd doorbrengen. Om voorafgaand aan een spannende wedstrijd bij elkaar te komen, om na afloop de mooie overwinning samen te vieren of misschien juist om die pijnlijke nederlaag met elkaar te verwerken. En natuurlijk rondom alle trainingen die daaraan vooraf zijn gegaan. Logisch dus dat zij in de sportkantine ook veel tijd besteden aan eten en drinken. Dat is natuurlijk heel gezellig, en kan ook heel goed hand in hand gaan met gezond. Steeds meer sportclubs hebben het stimuleren van een gezondere leefstijl op de agenda staan, en we zien dat steeds meer clubs aan de slag gaan om hun (jonge) leden en bezoekers een gezondere hap aan te kunnen bieden.

Gezondere keuze, makkelijke keuze

Om samen met aangesloten atletiekverenigingen duurzaam in te zetten op een gezondere leefstijl, werken wij samen met Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) aan het project Team:Fit. JOGG zet zich in om de omgeving van jongeren gezonder te maken, zo ook de omgeving waar jongeren komen om te sporten. Team:Fit helpt sportclubs daarom bij het gezonder maken van hun kantine. Niet door de patat te verbieden, maar door daarnaast iets gezonds aan te bieden en dat goed zichtbaar te maken. Zo wordt de gezondere keuze de makkelijke keuze.

Behalve advies en ondersteuning werkt Team:Fit ook aan bewustwording onder sportclubs: elke club heeft een sportieve en maatschappelijke functie en daar hoort gezondere voeding bij. Met het aanbieden van gezondere voeding vervult een club ook de behoefte van leden en bezoekers, want volgens de maandelijkse Sportdeelname Index van NOC*NSF doet zo'n zestig procent van alle Nederlanders wekelijks iets aan sport en wil één op de drie sporters/bezoekers van een club niet verleid worden tot ongezond snacken in de sportkantine. Team:Fit helpt sportclubs daarom juist om te verleiden tot de gezonde keuze, door in te zetten op een gevarieerd assortiment, een gezonde uitstraling en het enthousiasmeren van de leden van de club voor dat gezondere aanbod.

Aan de slag met Team:Fit

Wil je met jouw club of accommodatie ook aan de slag met gezondere voeding in de kantine? Meld je dan gratis aan bij Team:Fit via het aanmeldformulier op de website. Team:Fit stuurt kosteloos een Team:Fit Coach langs bij jullie club of accommodatie. De Team:Fit Coach helpt bij het organiseren van een gezonder aanbod volgens de Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum en adviseert bij het rookvrij maken van het sportterrein, op basis van de aanpak van de Rookvrije Generatie. Voor de stappen naar een verantwoord alcoholbeleid, maakt de Team:Fit Coach gebruik van de richtlijnen voor alcohol en sport.
Als je als club aan de slag gaat met Team:Fit, sluit je je aan bij een beweging van meer dan 1200 sportkantines en accommodaties door heel Nederland die streven naar een gezonder aanbod. Samen maken we zo in kleine stapjes de omgeving van jongeren wat gezonder.