Visie op aangepast sporten

Vorige

Veel clubs staan tegenwoordig “open” voor iedereen
Dat betekent ook voor mensen met een handicap. Of je nu een lichamelijke, verstandelijke, visuele of auditieve handicap hebt, iedereen moet kunnen sporten en aan hardlopen of atletiek kunnen doen.
Wanneer je een aanbod wilt opstarten, kun je op onderstaand stappenplan klikken. 
 

Kan iedereen bij jouw club sporten?

Na het doornemen van het stappenplan zijn er een aantal praktische tips die de club kunnen ondersteunen. Het begint ermee dat de club positief tegenover de doelgroep staat zodat leden zich ook achter deze visie kunnen plaatsen. Neem contact op met het lokale sportpunt, scholen, fysiotherapeuten of het revalidatiecentrum en kijk samen met hen naar het huidige atletiekaanbod voor sporters met een handicap. Wellicht kun je samen met de instanties de doelgroep enthousiasmeren door bij de instanties een aantal kennismakingstrainingen te verzorgen.  OOk kunnen clubs contact zoeken met contactpersonen van regionale samenwerkingsverbanden. Deze zijn te vinden via Sport op de Kaart, (on)beperkt bewegen 

Doelgroep en aantallen
De grootte van de groep is anders dan binnen de reguliere atletiek. Aantallen vanaf drie tot vijf leden is al een hele mooie start. Mensen met een lichamelijke handicap trainen zo veel mogelijk mee in de reguliere groepen. Wheelers blijken vaak moeilijker in de reguliere groepen te integreren. Vaak wordt er gezocht naar twee keer per week bij de eigen club trainen en een keer per week wat verder reizen om samen met meerdere clubs tegelijk te trainen.

Als het aanbod eenmaal staat, vinden steeds meer mensen de weg naar de vereniging!