Actieplan voor jouw club

Vorige

Aan de slag op jouw club

Maar hoe pak je dat aan? Waar begin je en wie doet wat? Het zijn vragen die veel clubs hebben. Om je op weg te helpen kun je aan de slag met de checklist voor trainers & bestuurders.  Er zijn namelijk veel mogelijkheden rondom opleidingen, workshops en er is een verenigingsbox beschikbaar.  Wil je hiermee starten, volg dan in de 1e instantie de checklist. We maken nog een checklist voor officials, sporters & ouders.
 

    
Klik op de afbeelding voor de PDF
 

Op www.sportplezier.nl en www.verenigingsbox.nl vind je informatie en goede voorbeelden van clubs die met een veilig sportklimaat bezig zijn.
 

Verenigingsbox

De vraag waar bestuurders vaak mee worstelen, is hoe het gesprek over een Veilige sportomgeving en ‘Sportiviteit & Respect’ op gang te brengen. Om hen hierbij te helpen is een toolkit ontwikkeld met tips en praktijkvoorbeelden: de Verenigingsbox. Deze box geeft handvatten om het gesprek aan te gaan met andere bestuurders, trainers/coaches, scheidsrechters, ouders en sporters. Onze box bevat 11 thema’s met theorie, tips en praktijkvoorbeelden, bijvoorbeeld over het opstellen van gedragsregels, het promoten van je vertrouwenscontactperoon of het organiseren van bijeenkomsten voor bijvoorbeeld ouders. Ook is er een downloadbaar coachboekje met uitleg over het principe ‘Sportief Coachen’.

Ook zijn er een tweetal gedragsregels door sportbonden en NOC*NSF opgesteld. Deze Gedragsregels begeleiders in de sport zijn vastgesteld door de Algemene Vergadering van NOC*NSF d.d. 15 november 2011 en aangepast d.d. 14 mei 2018:

Atletiek verenigingsbox

Posteractie vertrouwenscontactpersoon

       

Om het belang van een vertrouwenscontactpersoon te benadrukken én om de drempel om aan de bel te trekken voor iedereen te verlagen, faciliteren we een postercampagne om deze sleutelpersoon binnen jouw club te presenteren. Willen jullie ook zo'n poster op de club?

Doe dan snel mee en verzamel de volgende informatie:

 • Een hoge resolutie pasfoto van de vertrouwenscontactpersoon op jouw club 
  • minimaal 945 x 945 pixels / 500 KB 
 • Naam, telefoonnummer en emailadres van de vertrouwenscontactpersoon
 • Het logo, in hoge resolutie, van jouw club
  • in .ai of .eps bestand
 • Lever deze input per email bij ons aan
 • Wij verzorgen het drukwerk (full color) én de verzending van de posters voor jullie club.  

 

Bron: Samen naar een veiliger sportklimaat

Heb je een vraag? Neem contact op met Amy Kortbeek of Margot Kouwenberg

 


Is er bij jou op de club iets aan de hand?

Of in je directe omgeving? Heb je een ingrijpende gebeurtenis meegemaakt en heb je behoefte aan een gesprek? De volgende instanties kunnen je helpen
 

 • Meldpunt sport: 0900 - 202 55 90
  Heb je behoefte aan een gesprek? Bel dan, geheel vertrouwelijk, met het NOC*NSF Centrum Veilige Sport Nederland. Je krijgt eerst een medewerker te spreken die je verhaal aanhoort en met je meedenkt. Wil je persoonlijke begeleiding dan kun je een eigen vertrouwenspersoon krijgen. Je kunt daarbij zelf aangeven of je liever met een man of vrouw praat. Het NOC*NSF meldpunt seksuele intimidatie en grensoverschrijdend gedrag in de sport is telefonisch bereikbaar van 9:30- 17:30 uur. Je kunt ook anoniem melden of in gesprek gaan door hier melding te maken. Voor bereikbaarheid in de avonden en weekenden kijk je bij contact informatie.  
   
 • Slachtofferhulp Nederland: 0900-0101
  Slachtofferhulp biedt emotionele hulp, begeleiding in strafprocessen en helpt slachtoffers en nabestaanden hun leven weer op te pakken na een ingrijpende gebeurtenis
   
 • Zedenpolitie: 0900-8844
  Bel bij seksueel misbruik met 0900 8844 en vraag naar de zedenpolitie bij jou in de buurt
   
 • Crisislijn: 0900-0113
  Je kunt bij 113 terecht wanneer je zelfmoordgedachten hebt of wanneer je iemand kent en je zorgen maakt over deze persoon. Worstel jij met zelfmoordgedachten? Praten werkt! Bel 0900-0113 of chat via www.113.nl. Dit kan 24/7, gratis en is anoniem. Op onze website kun je een zelftest doen of online therapie volgen doen.
 • Voor advies kun je ook contact opnemen met één van de twee vertrouwenscontactpersonen van de Atletiekunie: Els Manders (06 522 856 65) of Frank Koomen (06 558 975 86). Wil je anoniem melden bij de Atletiekunie dan kun je hier melden.