Racisme

Vorige

Racisme

Racisme is een vorm van discriminatie op basis van huidskleur en/of genetische oorsprong. Racisme is een maatschappelijk issue en niet alleen een probleem van de sport. Racisme kan zowel de racist als zijn slachtoffer psychisch sterk beïnvloeden. Het slachtoffer voelt zich aangevallen of uitgesloten en kan hierdoor minderwaardigheidsgevoelens krijgen en gefrustreerd raken.

Wat kun je zelf doen?

Blijf vooral met elkaar het gesprek aangaan. Luister naar elkaar, erken dat racisme bestaat en spreek het uit wanneer je onrecht opmerkt. Waar kan je beter deze slag maken dan in de sport? De omgeving waar we met verschillende etnische achtergronden met elkaar in de kleedkamer zitten en op het veld of de baan staan. Waar we gezamenlijk toewerken naar een einddoel en genieten van dezelfde sport.

Heb jij te maken met racisme? Meld dit! Atleten, ouders, toeschouwers, bestuursleden, trainers, barmedewerkers, schoonmakers. Iedereen die iets waarneemt of ergens wetenschap van heeft, kan dat melden.

Heb je verder nog vragen, ideeën of tips over hoe we racisme binnen de atletieksport kunnen stoppen, neem dan contact op met: [email protected]