Vertrouwenscontactpersoon

Vorige

Vertrouwenscontactpersoon

Wanneer het gaat over het onderwerp grensoverschrijdend gedrag is het voor clubs aan te raden om één of liefst twee personen (man en vrouw) aan te wijzen die aanspreekpunt zijn voor incidenten of vragen over deze onderwerpen binnen de club. NOC*NSF organiseert de cursus Vertrouwenscontactpersoon (VCP).

Voor de goede orde: de rol van een vertrouwenscontactpersoon (VCP) is anders dan de rol van een vertrouwenspersoon (VP). Een Vertrouwenscontactpersoon beoordeelt slechts de situatie en verwijst het slachtoffer en / of de beklaagde al dan niet door naar een daartoe opgeleide hulpverlener, te weten één van de vertrouwenspersonen (VP) van NOC*NSF.

De vertrouwenscontactpersonen bij de Atletiekunie zijn Frank Koomen en Els Manders. Zij zijn aanspreekpunt voor de Vertrouwenscontactpersonen van clubs en loopgroepen en kunnen in voorkomende gevallen van advies dienen of feedback geven. Ook leden van verenigingen waarbij nog geen VCP is benoemd, kunnen zich rechtstreeks wenden tot een vertrouwenscontactpersoon van de Atletiekunie. 
 

Posteractie vertrouwenscontactpersoon

       

Om het belang van een vertrouwenscontactpersoon te benadrukken én om de drempel om aan de bel te trekken voor iedereen te verlagen, faciliteren we een postercampagne om deze sleutelpersoon binnen jouw club te presenteren. Willen jullie ook zo'n poster op de club?

Doe dan snel mee en verzamel de volgende informatie:

 • Een hoge resolutie pasfoto van de vertrouwenscontactpersoon op jouw club 
  • minimaal 945 x 945 pixels / 500 KB 
 • Naam, telefoonnummer en emailadres van de vertrouwenscontactpersoon
 • Het logo, in hoge resolutie, van jouw club
  • in .ai of .eps bestand
 • Lever deze input per email bij ons aan
 • Wij verzorgen het drukwerk (full color) én de verzending van de posters voor jullie club.  

 

Belangrijke downloads

 


Is er bij jou op de club iets aan de hand?

Of in je directe omgeving? Heb je een ingrijpende gebeurtenis meegemaakt en heb je behoefte aan een gesprek? De volgende instanties kunnen je helpen
 

 • Meldpunt sport: 0900 - 202 55 90
  Heb je behoefte aan een gesprek? Bel dan, geheel vertrouwelijk, met het NOC*NSF Centrum Veilige Sport Nederland. Je krijgt eerst een medewerker te spreken die je verhaal aanhoort en met je meedenkt. Wil je persoonlijke begeleiding dan kun je een eigen vertrouwenspersoon krijgen. Je kunt daarbij zelf aangeven of je liever met een man of vrouw praat. Het NOC*NSF meldpunt seksuele intimidatie en grensoverschrijdend gedrag in de sport is telefonisch bereikbaar van 9:30- 17:30 uur. Je kunt ook anoniem melden of in gesprek gaan door hier melding te maken. Voor bereikbaarheid in de avonden en weekenden kijk je bij contact informatie.  
   
 • Slachtofferhulp Nederland: 0900-0101
  Slachtofferhulp biedt emotionele hulp, begeleiding in strafprocessen en helpt slachtoffers en nabestaanden hun leven weer op te pakken na een ingrijpende gebeurtenis
   
 • Zedenpolitie: 0900-8844
  Bel bij seksueel misbruik met 0900 8844 en vraag naar de zedenpolitie bij jou in de buurt
   
 • Crisislijn: 0900-0113
  Je kunt bij 113 terecht wanneer je zelfmoordgedachten hebt of wanneer je iemand kent en je zorgen maakt over deze persoon. Worstel jij met zelfmoordgedachten? Praten werkt! Bel 0900-0113 of chat via www.113.nl. Dit kan 24/7, gratis en is anoniem. Op onze website kun je een zelftest doen of online therapie volgen doen.

 

Voor advies kun je ook contact opnemen met één van de twee vertrouwenscontactpersonen van de Atletiekunie: Els Manders (06 522 856 65) of Frank Koomen (06 558 975 86). Wil je anoniem melden bij de Atletiekunie dan kun je hier melden.