Informatie voor de cursist praktijkbegeleider

Vorige

Waarom heb ik een praktijkbegeleider nodig?

In de huidige opzet van de opleidingen van de Atletiekunie leert de cursist door het doen van praktische opdrachten, zoveel mogelijk op de eigen 'werkplek'. Cursisten worden door twee personen begeleid: de leercoach (opleider vanuit de Atletiekunie) en de praktijkbegeleider (begeleider vanuit de eigen vereniging/omgeving). Praktijkbegeleiders zijn ervaren trainers die een cursist op een enthousiaste manier begeleiden tijdens het opleidingstraject. Ze begeleiden bij het uitvoeren van je trainingen, voeren reflectiegesprekken en voorzien je opdrachten van feedback. Hierdoor helpt de praktijkbegeleider met het verzamelen van bewijslast om de Proeve van Bekwaamheid te halen. In samenspraak met je praktijkbegeleider zoek je een geschikte leerplek binnen de vereniging. Als cursist ben je zelf verantwoordelijk voor het vinden van een praktijkbegeleider.

Hoe vind ik een praktijkbegeleider?

Praktijkbegeleider aanwezig binnen de eigen vereniging?
Vraag aan je trainerscoördinator (of de persoon binnen de vereniging verantwoordelijk voor het opleiden van trainers) of er al een praktijkbegeleider binnen de vereniging is opgeleid. Heb je deze persoon benaderd en wil hij jou begeleiden, geef hem op bij het inschrijven voor de opleiding. Er zijn al meer dan 500 praktijkbegeleiders opgeleid door de Atletiekunie. Deze praktijkbegeleiders vind je onder andere terug in een overzicht in de inschrijfmodule (bij stap 3 van 5). 

Als er binnen de vereniging geen opgeleide praktijkbegeleiders beschikbaar zijn dan heb je twee mogelijkheden:

  1. Een al opgeleide praktijkbegeleider benaderen: Je schrijft een praktijkbegeleider uit de lijst aan in jouw omgeving met de vraag of deze persoon jou wilt begeleiden bij jouw opleiding. Voordat je tot inschrijving overgaat is het wel aan te raden om kennis met elkaar gemaakt te hebben. Bij goedkeuring van de praktijkbegeleider kun je hem opgeven bij inschrijving.
  2. Een praktijkbegeleider in opleiding: Je benadert in je omgeving een ervaren trainer die bereid is om met jou het avontuur aan te gaan. Dit betekent dat deze trainer bereid is om het leertraject voor praktijkbegeleiders te volgen.

Wie kan er praktijkbegeleider worden?

Een praktijkbegeleider is in bezit van een geldige trainerslicentie en is zodoende ook lid van de Atletiekunie. De praktijkbegeleider moet in principe in het bezit zijn van hetzelfde diploma als waar de cursist voor opgeleid wordt. Een trainer die de opleiding tot Looptrainer volgt zal worden begeleid door een praktijkbegeleider met een TLG of LT3 diploma. Het kan zijn dat je een trainer hebt gevonden die nog geen trainerslicentie heeft. Ook hiervoor is een oplossing gevonden. Niet alleen Atletiekunie gediplomeerde trainers kunnen een trainerslicentie aanvragen, ook trainers die zijn opgeleid via het HBO of MBO Sport en Bewegen of soortgelijke opleidingen kunnen een trainerslicentie aanvragen. Je leest hier meer over in het Licentiereglement van de Atletiekunie.

Deze ervaren trainer moet dan én een trainerslicentie aanvragen én bereid zijn om het leertraject te volgen. Dit leertraject bestaat uit: aanwezigheid bij de startdag van jouw opleiding en het maken van een aantal opdrachten. Voor meer informatie zie het document “Informatie praktijkbegeleiding”.

Hoe kan ik een praktijkbegeleider in opleiding opgeven?

Ook hiervoor gelden 2 opties:

  1. Trainer met een geldige licentie kun je opgeven in het inschrijfformulier via de mogelijkheid praktijkbegeleider in opleiding. Je hebt hiervoor zijn lidnummer nodig en zijn e-mailadres. Na het invoeren van beide gegevens klik je op “Zoek”. Wanneer de praktijkbegeleider is gevonden verschijnt dit direct in het formulier. Je kunt verder met je inschrijving.
  2. Trainer zonder geldige licentie of de trainer wordt niet gevonden na de zoekopdracht. Het kan zijn dat het e-mailadres niet bij ons bekend is. Als de trainer nog geen licentie heeft kunnen we de procedure uitleggen.

Meer weten over praktijkbegeleiding?