Praktijkbegeleider

Vorige

Wie kan als praktijkbegeleider aan de slag?

Een praktijkbegeleider is een ervaren trainer die een cursist begeleidt en de mogelijkheid biedt om in de praktijk te leren. Ben jij lid van de Atletiekunie én in het bezit van een geldige trainerslicentie? Dan voldoe je aan de basisvoorwaarden en kun je als praktijkbegeleider aan de slag, je bent een praktijkbegeleider 'in opleiding'. Een praktijkbegeleider in opleiding kan, nadat hij/zij voor het eerst een cursist heeft begeleid, zich kwalificeren door het maken van opdrachten. Deze opdrachten worden beoordeeld door een beoordelaar. Voldoe je aan alle criteria dan ben je gekwalificeerd praktijkbegeleider.

In de huidige manier van opleiden gaat de cursist, door het doen van een aantal praktische opdrachten, zoveel mogelijk op de ‘werkplek’ leren. Het geven van training, de voornaamste taak van een trainer, leer je in de praktijk. Tijdens het opleidingsproces begeleidt een leercoach (opleider vanuit de Atletiekunie) en een praktijkbegeleider (begeleider vanuit de eigen vereniging/omgeving) de cursist. Informatie voor de praktijkbegeleider.
 

Stappenplan kwalificatie

Een praktijkbegeleider in opleiding kan, nadat hij/zij voor het eerst een cursist heeft begeleid, zich kwalificeren als Praktijkbegeleider in de Sport. Hiervoor moet de praktijkbegeleider opdrachten maken die horen bij PvB 4.4 Bevorderen Competentieontwikkeling en laten beoordelen door een beoordelaar van de Atletiekunie. 

  1. Lees de PvB-beschrijving PvB 4.4 en maak een inschatting of je deze PvB binnen 3 maanden na inschrijving met succes kunt afleggen.
  2. Aan het einde van de opleiding van je eerste cursist schrijf je hier in voor kwalificatie. 
  3. Je maakt een drietal opdrachten.
  4. Ben je klaar met de opdrachten? Stuur een mail naar [email protected] 
  5. Wij maken een STACK account voor je aan, en je ontvangt een link voor jouw STACK-account.
  6. Upload de uitwerking van de opdrachten in één bestand.
  7. Na het uploaden van het juiste bestand vraag je een beoordeling aan door een mail te sturen naar [email protected] 
  8. De PvB-beoordeling wordt gedaan door een beoordelaar van de Atletiekunie. Zodra de beoordelaar vaststelt dat aan alle criteria is voldaan ben je gekwalificeerd als praktijkbegeleider. In totaal heb je 2 herkansingen om tot een positieve beoordeling te komen.
  9. Je ontvangt een certificaat Praktijkbegeleider in de sport.

De kosten van de beoordeling van PvB 4.4 zijn € 20,00. Aanvullende informatie vind je in de reader van het Academie voor Sportkader over praktijkbegeleiding.

Praktijkbegeleiders die op de startdag van de opleiding van de cursist in het bezit zijn van het certificaat Praktijkbegeleider in de Sport en dus gekwalificeerd zijn, kunnen voor het begeleiden van een niveau 3 cursist tegen het einde van de opleiding € 80,00 declareren (inclusief reiskosten), via dit declaratieformulier (inleveren als pdf). Dit geldt uiteraard alleen als je deelnemers begeleidt die een opleiding volgen via de Atletiekunie. Op niveau 4 heeft de 'praktijkbegeleider' geen formele rol en daardoor is het ook niet mogelijk om voor dat niveau een declaratie in te dienen.

Heb je vragen? Neem dan contact op met de afdeling opleidingen.