Sprekers Coachcongres

Vorige

Mila: Challenges in the transition from junior to senior MIDDLE-DISTANCE runners

Spreker: Barry Fudge (Groot-Brittannië)

Begonnen als inspanningsfysioloog vervulde Barry Fudge de afgelopen 20 jaar diverse rollen binnen de Britse atletiek waaronder die van Head of Sportscience en Head of Endurance. Barry wordt gezien als de wetenschappelijke mastermind achter de revival van het Britse midden- en langeafstandlopen. Nadat hij in Afrika jarenlang toplopers had bestudeerd en een belangrijke rol speelde in de begeleiding van Kenenisa Bekele in de aanloop naar goud bij de WK in 2007, concentreerde hij zich op de coördinatie en leveren van speciale expertise in de begeleiding rondom Mo Farah (denk hierbij met name aan hoogtetraining, verzamelen en monitoren van trainingsdata, rust- en herstelmaatregelen). Momenteel is Barry eigenaar van Lap25 (high performance consultancy)

Spreker: Thomas Lewandowski (Polen)

Tomasz Lewandowski is een meervoudig gedecoreerd coach, opleider en docent in de Poolse sport. Is coach van een internationale groep toplopers waaronder Marcin Lewandowski, Adam Kszot, Jakub Holusa en Angelika Cickocka maar heeft daarnaast altijd speciale interesse gehad voor alle facetten die van belang zijn bij de doorgroei van junior atleet naar internationale topper, en schreef daar ook een speciaal programma voor.
 

Horizontaal springen: The preparation of jumpers, the early years

Deze dag gaat over de voorbereiding van jonge springers op de belasting die nodig is op internationaal niveau bij de senioren. De focus ligt vooral op verspringen/hinkstapspringen, maar zal ook links hebben naar de ontwikkeling van sprongbelasting (met name plyometrie) die van belang is bij de andere springnummers.

Spreker: Aston Moore (Groot-Brittannië)

Voormalig Brits recordhouder hinkstapspringen, medaillewinnaar bij EK indoor en Olympisch deelnemer in Montreal 1976. Gedurende tientallen jaren een van de leidende coaches in de Britse atletiek, onder andere in de rol van bondscoach horizontaal springen. Succes genoot hij onder andere als persoonlijk coach van Ashia Hansen (Europees kampioene, wereldrecordhoudster indoor hinkstapspringen), Phillips Idowu (wereldkampioen hinkstapspringen, zilver Olympische Spelen), Kelly Sotherton (brons WK zevenkamp), Stef Reid (zilver WK para atletiek verspringen) en diverse verspringers over 8 meter waaronder zijn zoon Jonathan.
 

Speerwerpen: Der Schlüssel den Speer über 80m (bei der Manner) und 60m (bei den Frauen) zu werfen

Zowel praktijk als theorie komen aan bod, waarbij ingezoomd wordt op het volgende niveau boven het traditioneel Nederlands niveau. Zo zullen onder andere beelden van Nederlandse speerwerpers besproken worden.

Spreker: Boris Obergsföll (Duitsland)

Boris Obergföll vervult reeds 12 jaar de positie van bondscoach speerwerpen in Duitsland, de meest succesvolle speerwerpnatie van de laatste jaren.  Als werper was hij zeer succesvol met 6 nationale titels, een persoonlijk record van 90.44m, 5 deelnames aan WK’s waarbij hij twee medailles won en drie keer deelname aan Olympische Spelen. Later overtrof hij dat zelfs als coach van onder andere Christina Obergföll die 6x op een mondiaal podium eindigde met als bekroning de wereldtitel van 2013 en Johannes Vetter, de tweede beste werper aller tijden (94.44m) en wereldkampioen van 2017.