‘Toename in jeugdleden door Ren.Spring.Gooi’

01 mei 2018
Atletiek op school Vorige

Succesvol jeugdleden werven kan op veel manieren. En sinds vorig jaar kan dat ook met het atletiekprogramma Ren.Spring.Gooi. Een school kan zich hier zelf voor aanmelden, maar een atletiekvereniging kan óók het initiatief nemen. En dat pakte goed uit voor een atletiekvereniging in Stadskanaal. ‘Met het kant-en-klare programma van de Atletiekunie kostte het ons weinig tijd. En het leverde onze vereniging al zo’n 20 nieuwe jeugdleden op in een half jaar tijd, vertelt Heidi Wiechers van AV Jahn II.

Met Ren.Spring.Gooi maken basisschoolkinderen door rennen, springen en gooien kennis met atletiek. Het programma van de Atletiekunie bestaat uit drie atletieklessen, een materialenpakket voor de atletieklessen, de ‘beweegminuut’ en een map met lesmateriaal voor nog meer lessen gebaseerd op atletiekonderdelen. De beweegminuut is een serie video’s waarbij onder andere Dafne Schippers de kinderen uitdaagt om een minuut lang een oefening in de klas te doen. Door het totaalpakket van Ren.Spring.Gooi blijft atletiek veel langer onder de aandacht van de kinderen dan alleen tijdens drie losse atletieklessen. En dát heeft resultaat.

Ren.Spring.Gooi vanaf de start

Heidi is voormalig pupillen- en jeugdtrainer bij AV Jahn II. Samen met collega trainer Dorien verzorgde zij het programma Ren.Spring.Gooi vanaf de start in oktober 2017 bij 8 basisscholen in Stadskanaal. Heidi: ‘Net voordat de Atletiekunie het programma lanceerde, kregen wij de vraag van een buurtsportcoach iets soortgelijks op te starten. Wij zijn toen snel aangehaakt bij Ren.Spring.Gooi van de Atletiekunie. Het was prettig dat we de inhoud niet zelf hoefden te bedenken, dat scheelt enorm in de voorbereidingen. En zo konden we de scholen ook echt iets goeds bieden, het programma bestaat uit zo’n compleet pakket.’ Dit is onder andere mogelijk omdat de Atletiekunie en Campina samen het beter bewegen van kinderen op de basisschool beogen.

Werven via school

Rennen, springen en gooien staan centraal tijdens de drie lessen. Omdat deze plaatsvinden tijdens de reguliere gymles, kost het de docenten geen extra tijd. Heidi: ‘Veruit de meeste scholen en docenten reageren dan ook heel enthousiast. De leraren zijn blij met de nieuwe ideeën en materialen voor hun gymlessen. En de “beweegminuut” is handig als de energie of de concentratie even laag is’, hoort Heidi terug van de groepsleerkrachten. Heidi: ‘Het is voor kinderen leuk, uitdagend én makkelijk om kennis te maken met atletiek. Een paar jaar geleden verspreidden we een flyer met de oproep voor een proefperiode in aanloop naar een jeugdloop. Maar hier kwamen maar heel weinig kinderen op af. Terwijl met Ren.Spring.Gooi de kinderen meteen de trainer, de sport en het plezier ervaren.’

Groei

Heidi: ‘Het is heel leuk om kinderen enthousiast te maken voor onze sport. En de vraag en het aanbod kwamen toevallig voorbij. Maar het kwam voor ons ook op het juiste moment, veel pupillen stroomden vorig jaar door naar de junioren. Het programma leverde ons zo’n 20 nieuwe jeugdleden op. Veelal direct, kinderen die het programma van school kennen, en soms hun vriendjes die ervan gehoord hebben. En we hebben al weer nieuwe aanvragen van basisscholen voor de komende tijd. Dus wij gaan nog even door met rennen, springen en gooien!’

Wil jij ook gebruik maken van het Ren.Spring.Gooi programma? Ga dan snel naar de website!
 

Tekst: Esther Vliege
Foto: Coen Schilderman