Als de appels op zijn, dan krijg ik vragen

22 oktober 2018
Accommodatie Vorige

Begin dit jaar werd Mireille Hoetelmans, clubhuisbeheerder van atletiekvereniging Spado, benaderd door een van de leden van de club. “Mireille, waarom maken we onze kantine niet gezonder? Ben je geïnteresseerd?” Dat was Hoetelmans zeker. Inmiddels heeft de kantine van Spado een zilveren certificering gekregen vanuit Team:Fit. “Zo moeilijk was dat helemaal niet”, zegt Hoetelmans.

In het voorjaar organiseerde de F!TFabriek, de aanjager voor sport en bewegen vanuit de gemeente Bergen op Zoom, een bijeenkomst voor sportverenigingen op het sportpark waar ook Spado de accommodatie heeft. Hoetelmans: “Die bijeenkomst was in onze kantine, met een coach vanuit Team:Fit. Uiteindelijk kwam er behalve wij niemand. Ik zei: 'zeg maar wat we moeten doen'.”

De Kantinescan
De coach, Irene Walk, deed samen met Hoetelmans de Kantinescan. “Eigenlijk bleek dat we al goed op weg waren”, zegt Hoetelmans. “Brons zouden we zonder aanpassingen al halen, dus besloten we voor zilver te gaan.” Zaken die de kantinebeheerder veranderde bij Spado waren onder andere het toevoegen van popcorn aan het snackassortiment en minder soorten chips aanbieden, gratis appels ter beschikking stellen aan leden en bezoekers, verschillende gezonde broodjes toevoegen en de hele zoete drankjes uit het assortiment halen. “Frituur hadden we al niet, dus dat was makkelijk. We hebben wel bitterballen uit de airfryer, maar die worden niet vaak besteld.” 

Regelmatig probeert Hoetelmans nieuwe producten uit. Laatst nog had ze Chinese rijstwafels met zeewier in de aanbieding. “Mijn gasten zijn daar wel voor in. Die vinden het leuk om dat soort dingen te proberen. Atleten zijn sowieso met gezondheid en voeding bezig. Ik denk dat een gezonde sportkantine bij een atletiekvereniging makkelijker te realiseren is dan bij een voetbalclub.”

Lees hier verder voor het hele artikel.