Athenegangers dertiende en veertiende

16 september 2008
Vorige

De estafettelopers die Nederland vertegenwoordigden op de marathon van Athene naar Marathon zijn in de middenmoot geëindigd. De mannen finishten als dertiende, de vrouwen kwamen binnen op een veertiende plek.

\"\"         \"\"          \"\"

Op de linkerfoto van links naar rechts: Bas van Oorschot, Roel van Opdorp, Nick van Tol, Louran van Keulen (Atletiekunie), Evi van Ekris, Raika Lenaarts, Lotte van den Boom, Ilonka van den Hengel en Paul Musters.

De Griekse stad Marathon stond van 12 tot en met 14 september in het teken van sport en cultuur. Iedere EU-lidstaat werd uitgenodigd vier mannen en vier vrouwen in de leeftijd van 18 tot 25 jaar te sturen voor een estafetteloop, voorafgegaan door een politiek en cultureel programma. De Atletiekunie kreeg van het ministerie van VWS het verzoek de lopers te selecteren. Na een advertentie in het AD en een trainingsbijeenkomst op Papendal onder leiding van Gerard Nijboer, konden Lotte van den Boom, Raika Lenaarts, Ilonka van den Hengel, Evi van Ekris, Paul Musters, Roel van Opdorp, Nick van Tol en Bas van Oorschot hun spullen pakken voor de trip naar Griekenland.

\"\"      \"\"     \"\"

Op de middelste foto staan het Nederlandse en het Duitse team bij elkaar. In totaal waren atleten uit 25 EU-landen naar Marathon gekomen.

\"\"     \"\"              

Na een verkenning van de accommodatie (Club Med Athinia) en het buffet was het de volgende dag tijd voor een bezoek aan de Acropolis en het Panathenaic stadion, waar de start van de marathon zou plaatsvinden die zou eindigen in Marathon: de omgekeerde olympische marathon dus. Op weg terug werd het parkoers verkend: veel verkeer, heuvels, één lange weg en vooral een brandende zon. Het culturele deel die dag bestond uit een optreden van verschillende in Griekenland ongetwijfeld bekende artiesten.

\"\"De tweede dag stond in het teken van een EU-conferentie waarin de rol van de EU op het gebied van sport en op het gebied van doping centraal stonden. Voorafgaand aan de conferentie werd een bezoek gebracht aan het museum in Marathon, waar de geschiedenis van het atletiekonderdeel per Olympische Spelen was beschreven. De Portugese marathonwinnaars Carlos Lopez en Rosa Mota die als team officials van Portugal waren meegekomen, werden herkend en voor het \'bord\' van hun Spelen gefotografeerd. Het oude Griekse toneelstuk The Birds van Aristophanes sloot de dag af.

         

 

 \"\"Om 7 uur op 14 september vertrok de bus met de eerste deelnemers aan de estafetteloop richting stadion in Athene. En om 9 uur lokale tijd vertrokken de tweehonderd EU-ers (alleen Oostenrijk en Slovenië hadden geen lopers gestuurd) voor hun 10 km. Het was inmiddels al zo\'n 28 graden. De Portugezen en Polen namen meteen een grote voorsprong, die ze niet meer uit handen zouden geven. De Zuid-Europeanen eindigden als eerste bij zowel de mannen als de vrouwen, gevolgd door de Polen en de Ieren. Terwijl de eerste, tweede en derde plek als snel duidelijk waren, begon net daarachter een uitputtingsslag met in totaal tien slachtoffers. Ook Lotte van den Boom heeft een Grieks ziekenhuis van binnen gezien en heeft daar een paar uur aan het infuus gelegen. Zij kon, samen met de meeste gestrande lopers, \'s middags weer naar huis. Uiteindelijk zijn alle Nederlanders gefinisht en met een dertiende en veertiende plek in de middenmoot geëindigd.

\"\"          \"\"          \"\"

Vlnr: Raika Lenaarts en Bas van Oorschot bereiden zich voor op de eerste etappe, Nick van Tol drinkt na de tweede etappe, Roel van Opdorp en Evi Ekris kort voor de derde etappe

Voor meer informatie en uitslagen: www.marathon.gr of www.marathonforaunitedeurope.com.

De foto\'s zijn in groter formaat te zien in het fotoalbum van de Athenereis