Atletiekunie lanceert project More Indoor

10 maart 2017
Bestuur Vorige

“More Indoor” is een initiatief van de Atletiekunie en drie strategische partners om clubs, gemeentes en provincies te ondersteunen en begeleiden in het ontwikkelen en realiseren van indoor atletiekaccommodaties. Een modulair concept waarmee een atletiekaccommodatie ingericht kan worden naar de wensen en behoeften van de club.

Om dit project te laten slagen heeft de Atletiekunie op 9 maart, tijdens de Dag van de Sportaccommodaties een overeenkomst getekend met:

  1. Odin Wenting Bouwadvies BV voor bouwkundige begeleiding bij de realisatie van (top)sportaccommodaties.
  2. Siebenga Advies- en Tekenbureau voor de aanleg van een gecertificeerde baan.
  3. Tamminga Sports als leverancier van de materialen.

Met deze samenwerking verbindt de Atletiekunie bouwkundige en sporttechnische expertise met ruim 20 tot 30 jaar ervaring om zo meer duurzame indoor atletiekaccommodaties mogelijk te maken.

Atletiekaccommodaties in Nederland
Nederland telt 203 atletiekclubs die trainen op 193 officiële buiten atletiekbanen. Dit staat in schril contrast met de 10 indoor atletiekaccommodaties die ons land telt. Het Nederlandse klimaat leent zich niet om 12 maanden per jaar buiten te trainen. Zeker voor explosieve atletiekonderdelen is het gevaarlijk om in koudere omstandigheden te trainen. Spieren reageren anders en de korte krachtexplosies leggen een enorme druk op het lijf van een atleet.

Jaarlijks is twee derde van de atletiekclubs gedurende een periode van 19 weken op zoek naar indoor trainingsaccommodaties. Vanwege het beperkte aanbod aan indoor atletiekaccommodaties moeten de gemiddeld 110 leden per club minimaal 25km afleggen om een geschikte trainingsaccommodatie te vinden. Slechts 17% hiervan kan terecht bij een indoor atletiekaccommodatie, waarvan een gedeelte naar Duitsland en België reist om te trainen.

Inhaalslag
De Atletiekunie wil een inhaalslag maken en meer clubs de mogelijkheid bieden het gehele jaar in de eigen regio te trainen, zowel binnen als buiten. Daarom is het belangrijk te investeren in kwalitatieve indoor atletiekaccommodaties.

Op de foto vlnr: Lomme Siebenga, Christian Tamminga, Joëlle Staps, Odin Wenting & Bob Thomassen