AV NOP: 'Van club uit de polder naar grote NK organisator'

27 maart 2019
Baanwedstrijd organiseren Vorige

AV NOP, de atletiekvereniging in Emmeloord, organiseert een reeks van vier NK’s in vier opeenvolgende jaren. Met de NK meerkamp voor junioren in 2017, de NK Junioren in 2018 en de NK Cross in 2019 achter de rug, staat in 2020 nog een NK Cross editie op de kalender. Welk team schuilt achter dit grote succes van een relatief kleine vereniging? ‘Dit idee is ontstaan vanuit enthousiasme,’ zegt de WOC voorzitter van AV NOP Cor van den Berg.

Wat is de eerste stap?

Het is heel belangrijk om een goed team samen te stellen en de taakgebieden duidelijk te verdelen. Nadat AV NOP dit vastgesteld had, heeft het team de kandidaatstelling bij de Atletiekunie bekend gemaakt. Waar dit in het verleden nog kon met een kort mailtje is dit twee jaar terug omgezet naar een formeel bidformulier.

Ferry van Dipten legt namens de Atletiekunie uit hoe dit tot stand is gekomen. ‘Voorheen kregen we een aanvraag om een NK te organiseren via de mail binnen. Op basis van een gevoel en ervaring moesten wij een keuze maken tussen uiteenlopende kandidaten. Het is als appels met peren vergelijken. En dan wordt het lastig om te beargumenteren waarom de keuze is gevallen op de desbetreffende kandidaat. Bijkomend voordeel is dat clubs door middel van het bidformulier vooraf veel beter inzicht krijgen in wat er bij elk type NK komt kijken.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Nadat AV NOP hun eerste NK toegewezen kreeg in 2016, is er direct een overlegstructuur opgesteld. Dit is het succes geweest van het LOC. Alle ideeën en taken stonden op papier voordat een technisch gedelegeerde van de Atletiekunie aanschoof bij de LOC overleggen. Vanuit daar kon de TG het LOC verder ondersteunen op wedstrijd technisch en organisatorisch vlak.

Bij elk NK worden Nationale wedstrijd officials aangewezen die de organisatie, ofwel het LOC, ondersteunen en verantwoordelijk zijn voor het wedstrijdverloop. ‘De kennis en kunde van de toegewezen Nationale wedstrijd official heeft ons erg geholpen. Vooral zijn adviezen op de draaiboeken en juryinstructies waren erg bruikbaar. Bijkomend voordeel is dat wij hier nu nog profijt van hebben bij onze eigen wedstrijden,’ aldus Van den Berg.

‘Het gevoel tijdens ons eerste NK: zo trots als een pauw!’  Dat we het toch maar met zijn allen voor elkaar hadden gekregen om er een topevenement van te maken.’


Links Cor van den Berg tijdens de NK Junioren 2018.

Het organiseren van een NK heeft de club veel opgeleverd

Het organiseren van een NK heeft de club meerdere sponsoren opgeleverd. Niet alleen als sponsor van het evenement maar ook na het NK hadden meerdere bedrijven nog interesse in een samenwerking met AV NOP. ‘Bovendien werd het hierdoor mogelijk om het dak van de tribune te vervangen, een klus die al jaren op de plank lag,’ aldus Van den Berg.

Ook de gemeente werd enthousiast door de pro-actieve houding van AV NOP. Dit resulteerde in extra onderhoud aan de baan door de gemeente en nieuwe steeple balken. De leden werden ook meegezogen in de ondernemende houding van de vereniging. “Een van onze vrijwilligers werd jurylid, kwam vervolgens in de WOC en heeft nu zelfs de opleiding scheidsrechter afgerond,’ aldus Van den Berg

Tips en tricks voor de toekomst

Nu AV NOP drie NK’s achter de rug heeft, zijn er genoeg leerpunten om mee te nemen naar de toekomst. Het organisatiecomité heeft de afgelopen jaren echt een gigantische groei doorgemaakt. Door de organisatie van meerdere wedstrijden zijn de LOC overleggen efficiënter geworden, zijn praktische zaken zoals stroom rondom de baan goed geregeld en weet het LOC hoe belangrijk het is om de vrijwilligers na zo’n intensief weekend te bedanken.

Drie tips van Cor van den Berg voor het verbeteren van wedstrijden:

  1. Wees niet bang voor het onbekende en ga gewoon aan de slag. Wij helpen je graag!
  2. Zorg voor atletiek technische kennis binnen je LOC en deel de kennis met elkaar. Als je niet kunt delen kun je ook niet vermenigvuldigen.
  3. Ervaring komt met de jaren. Leer van eerdere editie(s) en durf te vernieuwen.

‘Het mooiste wat het mij tot nu toe heeft opgeleverd zijn de nieuwe vriendschappen. Je leert honderden nieuwe mensen kennen en het is voor iedereen een sociale verruiming. Dankzij mijn kinderen ben ik in de atletieksport gerold, maar mochten zij stoppen dan ga ik zeker door!’ aldus Van den Berg.

Wil je meer weten over het organiseren van een (competitie)wedstrijd? Bekijk dan het kenniscentrum wedstrijdorganisator. Warm geworden voor het organiseren van een NK? De NK bidprocedure voor 2021 is open tot en met 31 mei 2019. Neem voor meer informatie contact op met nk@atletiekunie.nl.

Foto: Coen Schilderman