Biwott favoriet in Singelloop Breda

02 oktober 2008
Vorige

Boniface Biwott is op papier de favoriet in de Singelloop van Breda, waar een beperkte groep Afrikanen het op gaat nemen tegen enkele Nederlandse toplopers, zo meldt de organisatie.

Biwott is de winnaar van de Venloop in 1.02.02. Naast hem starten onder meer Felix Keny, tweede op de wereldranglijst 2008 op de 10EM; Daniel Keitany, ook in de top-10 op de wereldranglijst 2008 op de 10EM, en Eliud Kiplagat, een jong talent dat voor de eerste keer in Europa loopt.
Tegenstand zullen de Kenianen krijgen van een aantal Marokkanen onder aanvoering van Saji Bouazza, Jamil Baligha en Hassan Belkhanouch. De Nederlandse inbreng komt o.a. van veelvoudig Nederland kampioen Sander Schutgens, Neals Strik en Marco Gielen.

Bij de vrouwen starten onder meer Beatrice Omwanza (p.r. 1.09.45 en o.a. winnares van de marathon van Parijs en Turijn), Emily Chemutai (achtste in de Damloop) en Rebbie Koech (tweede in de Singelloop 2007). De Nederlandse inbreng komt onder meer van Selma Borst en Jolanda Verstraten.

Er zijn dit jaar de nodige veranderingen doorgevoerd bij de Singelloop. De massale deelname vorig jaar aan de kortere trimlopen bleek voor problemen te zorgen. Er ontstonden op het parkoers regelmatig opstoppingen. Daarom heeft de organisatie besloten de 7,5 km op te splitsen in de 5 en 10 km. Recreanten kunnen nu kiezen uit vier afstanden.
Wedstrijdorganisator Bart van Egeraat zegt in BN De Stem in totaal 8000 deelnemers te verwachten, een record voor Breda.