Borst en Butter kijken uit naar Damloop

19 september 2008
Vorige

Selma Borst en Michel Butter kijken om uiteenlopende redenen uit naar de Damloop. Voor Martin Lauret is het zijn laatste serieuze test vóór de marathon van Chicago.

Dat bleek vrijdagmiddag in Zaandam bij de persconferentie voor het grootste loopevenement van Nederland. Borst kan, na opnieuw licht blessureleed, zondag eindelijk de wedstrijdschoentjes weer aantrekken. Ze maakte duidelijk dat nog geen grootse daden van haar zijn te verwachten. ‘Ik vind het al heerlijk dat ik pijnvrij ben en nergens last meer van heb. Ik ga het jaar 2008 maar wegstrepen en richt me volledig op de zomer van volgend jaar. Al moet ik mijn doelen nog wel bepalen, ik denk dan vooral aan goede tijden op de 5000 en 10.000 meter’, zo zei ze.

Butter heeft een korte rustperiode achter de rug na een naar zijn zeggen erg wisselvallige zomer. ‘Voor de komende tijd heb ik vooral besloten dat ik me meer moet richten op een beperkt aantal doelen. Dat zijn deze winter het EK cross en volgende zomer het baanseizoen. Alles daar tussen in staat op de tweede plaats’, zo kondigde hij aan. ‘Ik ben echt wel wat verstandiger geworden. Je kunt niet altijd maar voluit blijven gaan.’

Lauret wil zich nog één keer echt testen voor hij afreist naar de VS. ‘In Tilburg en Rotterdam liep ik met de handrem erop. Dat waren veredelde trainingen. Maar ik heb tegen mijn coach gezegd dat ik in de aanloop naar Chicago nog één keer voluit wil gaan en dat moet zondag gebeuren.’

De belangrijkste deelnemers zijn bij de vrouwen de Olympisch kampioene op de marathon Constantina Dita (Roe) en de Ethiopische Mestewat Tufa, die onlangs de Ladies Run in Tilburg won, na een minder geslaagd optreden bij de Spelen. Bij de mannen starten onder meer de Kenianen Micah Kogo (winnaar brons op de 10.000m in Beijing) en Benjamin Limo (wereldkampioen 5000m in 2005).

Bij de Dam tot Damloop komen zaterdag en zondag 60.000 mensen in actie. Bijna 50.000 van hen lopen zondag de tien Engelse Mijl tussen Amsterdam en Zaandam of zijn deelnemer aan de kinderlopen. De anderen wandelen of fietsen zaterdag tussen beide plaatsen.
Bijzonder is dat het parcours dit keer door de oostelijke buis van de IJtunnel voert, omdat de andere buis is afgesloten wegens werkzaamheden voor de Noord-Zuidlijn van de metro.

Meer informatie: klik hier.