De 22e looptrainersdag door de ogen van drie generaties

12 november 2017
Vorige

Het is klokslag 8 uur als de eerste drie deelnemers zich met een welgemeend “goeiemorgen” melden aan de ontvangstbalie. Ze hebben er duidelijk zin in!  Het zijn Ton van Maarseveen, Deneke Somers-Baartmans en Robin Bruil van AV Zeewolde. Ze komen inspiratie opdoen voor hun eigen trainingsgroepen en “puntjes” halen. Maar nu eerst een kop koffie. Na dit enthousiaste drietal volgen algauw in een gestage, gezellig kletsende stroom nog zo’n 1100 looptrainers. Tussen al deze in sportkleding gehulde trainers bevinden zich mijn drie speciale gasten.

Even voorstellen:

Jolijn Jansen, 20 jaar, geboren 23 maart 1997, lid van Altis Amersfoort, sinds twee jaar co-trainer van de jeugdgroep recreanten en met stip de jongste deelnemer van vandaag! Jolijn is vandaag voor het eerst op de Looptrainersdag. Haar favoriete loopafstand is tussen de 5 en 10 km.

Els van Deursen, 54 jaar, geboren 25 december 1962, lid van WZK/Tri-Team Wassenaar en sinds zeven jaar trainer, eerst als assistent-trainer en inmiddels ook als zelfstandig niveau 3 trainer. Ook begeleidt ze al twee jaar met veel plezier een Start to Run-groep. Els is vandaag in leeftijd, de “meest gemiddelde deelnemer”. Dit is haar 4e keer op de looptrainersdag. Els voelt zich het meeste thuis op de 15 km, maar wil zich ook nog wel eens laten verleiden tot een halve marathon.

Frans Teunissen, 78 jaar, geboren 16 maart 1939, lid van b.o.d de Sprinters in Bemmel en sinds vier jaar trainer. Frans is de nestor van het totale looptrainersgezelschap. Hij is vandaag, net als Jolijn, voor het eerst op de Looptrainersdag. Maar liefst 20 marathons heeft Frans al op zijn naam staan, daaruit blijkt meteen zijn senioriteit. De laatste jaren houdt hij het bij afstanden tussen de 15 km en de halve marathon en staat hij zondag 19 november in Nijmegen bij de NN Zevenheuvelenhoop aan de start.

Drie generaties op hetzelfde evenement, met een leeftijdsverschil van maar liefst 58 jaar tussen de jongste en de oudste.  Ben benieuwd hoe zij de deze dag beleven!

Gedeelde passie voor hardlopen

Niemand kent elkaar, dus we hebben aan het eind van de dag afgesproken bij de ontvangstbalie. De naambadge zorgt voor herkenning. Het eerste wat me opvalt als ze op me afkomen is hun enthousiasme. Alle drie lijken ze het niet erg te vinden dat ik ze in een “leeftijdshokje” heb gestopt. Tijdens ons gesprek komt ook heel duidelijk naar voren: iedereen deelt dezelfde passie voor lopen, leeftijd is helemaal niet belangrijk! Jolijn en Frans bevestigen dit nog eens; tijdens de workshops gaan alle deelnemers gezamenlijk aan de slag en leren van elkaar. Jong én oud. Els geeft nog aan dat ze het zo mooi vindt dat collega-trainers met elkaar aan de praat raken en informatie uitwisselen over het reilen en zeilen binnen hun club. Trainers doen dus niet alleen nieuwe oefenstof op, maar zoeken ook de verbinding met andere clubs.

Durf te variëren

Mijn drie gasten hebben met plezier geluisterd naar de presentatie “Durf te variëren” van Louis Delahaije  en zowel tijdens de workshops als de keuzecrossonderdelen hebben ze nieuwe dingen geleerd, verrassende ideeën opgedaan en zoals Frans het mooi weergeeft: “wij zijn weer even op scherp gezet”. 

 “Zorg dat het lopen onderdeel wordt van je leven” is de tip die Els mee wil geven aan de 34 jaar jongere Jolijn. “Luister goed naar je lichaam en laat je niet gek maken”. Alleen op die manier kan je later een drukke baan combineren met training geven, een sociaal leven en zelf sporten. Laat training geven geen valkuil zijn, maar blijf vooral ook zelf sporten.

Als ik Els vraag de zin aan te vullen “Als ik 78 ben, hoop ik dat ik…” komt er lachend uit “…nog net zo fit ben als Frans en nog lekker kan crossen door de bossen en de duinen!”

Frans wil de beide dames graag meegeven dat regelmatig trainen heel belangrijk is. Iedere week twee à drie keer lopen in een rustig tempo en train vooral niet te hard. Ken je grenzen, daarmee voorkom je vervelende blessures. Zelf is Frans 40 jaar geleden begonnen met hardlopen; dankzij Reinier Paping, winnaar van de barre Elfstedentocht in 1963. Reinier vertelde destijds dat hij in de zomermaanden, als er niet geschaatst werd, altijd hardliep. Dat sprak schaatsliefhebber Frans aan en dus trok hij, samen met wat vrienden, de loopschoenen aan. Sinds de oprichting in 1983 is Frans al lid van b.o.d De Sprinters in Bemmel.

Ik weet niet zo goed wat ik kon verwachten van dit gesprek, maar feit is wel dat als ik niet ingrijp, mijn gezelschap rustig nog een uurtje of wat gezellig met elkaar kan kletsen. Niks generatiekloof!

Sport verbindt

Het is mij in ieder geval duidelijk geworden dat de Looptrainersdag wordt bezocht door leergierige, energieke loopfanaten met een gedeelde passie en met oog voor elkaar, ongeacht leeftijd. Sport verbindt! En zoals Jolijn op het eind nog roept “maak plezier tijdens het training geven!” Ik twijfel er niet aan dat dat gebeurt tijdens de trainingen van mijn gasten. 

Rond half 5 keert iedereen met een hoofd vol nieuwe oefenstof weer huiswaarts. Maar niet voordat er nog diverse ludieke foto’s zijn gemaakt. Energie genoeg, die looptrainers. 

Tekst: Mandy Nagengast