De Beer uit Leek geëerd op Atletiekgala

12 december 2018
Beleid Vorige

Na twintig jaar een carrière op het hoogste niveau zet topatleet Rutger Smith in 2018 een punt achter het sporten en gaat aan de slag bij de Vlaamse Atletiekliga. Tijdens het jaarlijks Atletiekgala werd de Beer uit Leek op gepaste wijze geëerd en bedankt voor zijn carrière en bijdrage aan de atletieksport.

Rutger Smith werd 28 keer Nederlands Kampioen bij de senioren (en één bronzen NK medaille), pakte 4 EK medailles, 3 WK medailles en kent 3 Olympische deelnames. Hij is nog altijd houder van het Nederlands Record kogelstoten - zowel senioren als junioren en werd Atleet van het Jaar in 2007 en 2008. Wat begon in 1999 bij het EK junioren in Riga met goud op het kogelstoten en het discuswerpen, eindigde in 2017 op het podium van het WK Londen. 

"We nemen afscheid van een beer van een sporter, een beer van een vent"

Rutger Smith ontving deze avond het Lidmaatschap van Verdienste uit handen van voorzitter Eric van der Burg: “Je sportte in een tijd die oneerlijk bleek. Je werd niet voldoende beschermd tegen valsspelers. Vandaar dat je in 2017 tijdens dat WK in Londen, het podium op mocht - om je bronzen medaille van 2007 in ontvangst te nemen. Het was de derde keer dat je niet de aandacht kreeg op het moment dat je prestatie daar wel voor gold. Die oneerlijkheid viel je zwaar. Je vroeg aandacht voor de dopingproblematiek zo vaak je kon - en terecht. Je hebt de erkenning van - achteraf - de hoogtepunten van je carrière vaak moeten missen. Je moet weten dat we een grote bewondering voor je hebben. Ik herinner me vooral je optreden op ons EK Atletiek in 2016. De allerlaatste krachtsinspanning was voldoende en je vreugde kreet oorverdovend. Op de dag dat je 35 werd, wierp je hier trouwens ook het Nederlands Masterrecord discuswerpen uit de boeken. Vreugdekreten die wellicht te weinig klonken in je ronduit imposante carrière. Met groot genoegen mag ik je vanavond benoemen tot Lid van Verdienste van de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie. Het lidmaatschap van verdienste kan worden toegekend aan die zich zeer verdienstelijk heeft gemaakt voor de atletiek- of loopsport. Bij jou Rutger, is dat een understatement.” Zo klonken de lovende woorden van Eric van der Burg richting Rutger.

Rutger Smith en host Gregory Sedoc

European Athletics Member Federation Award voor Martin van Ooyen

Martin van Ooyen, één van de weinige International Technical Officials, mocht vanavond de European Athletics Member Federation Award in ontvangst nemen. Dat deed hij uit handen van Sylvia Barlag, councilmember van European Athletics én Bestuurslid bij de Atletiekunie Deze award is vanuit European Athletics, op aanvraag van de Atletiekunie, een erkenning voor zijn inzet voor de atletieksport.
“In de hele atletiekwereld zijn er zoveel mensen die achter de schermen keihard werken, die we weleens vergeten. Zij zijn onmisbare schakels waardoor wij kunnen genieten van de mooie momenten. Martin heeft een carrière in de atletiek van meer dan 50 jaar! Hij is onze rots in de branding als het gaat om reglementen, eens als voorzitter en nog altijd betrokken als lid van de reglementen commissie. En als je houdt van reglementen, dan neem je zoals Martin ook een rol bij de International Reglementen Kommission. Hij was één van de weinige International Technical Officials die we hebben, de hoogste categorie van officials binnen onze sport; hij stapte opzij om plek te maken voor jong bloed. Op basis van je oneindige palmares ben ik trots je deze award te mogen overhandigen”, aldus Sylvia Barlag tijdens het Atletiekgala.


Sylvia Barlag, councilmember IAAF en European Athletics met Martin van Ooyen

Foto's: Erik van Leeuwen
Kunstwerk Rutger Smith: Barry Pirovano