Eelco Sintnicolaas en Dafne Schippers atleten van 2014

22 januari 2015
Vorige

Kenny van Weeghel en Nadine Visser vallen ook in de prijzen

Eelco Sintnicolaas en Dafne Schippers zijn verkozen tot Nederlandse atleten van 2014. Kenny van Weeghel is uitgeroepen tot para-atleet van het jaar en Nadine Visser tot talent van 2014. Dat is donderdagavond bekend gemaakt tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van de Atletiekunie.

Atleet van 2014

De prijs voor de beste Nederlandse atleet van 2014 gaat naar Eelco Sintnicolaas (27 jaar). De atleet van AV’34 Apeldoorn presteert al jaren in de wereldtop op meerkampgebied. In 2014 werd hij bij zowel de Wereldkampioenschappen Indoor in Sopot als de Europese Kampioenschappen Atletiek in Zürich vierde. Daarnaast won hij het individuele klassement tijdens de Europacup Meerkamp Super League. In de IAAF Combined Events Challenge, een regelmatigheidsklassement op meerkampgebied, eindigde Sintnicolaas als tweede. De uitreiking van de jaarprijs aan Eelco Sintnicolaas werd gedaan door Rens Blom, wereldkampioen polsstokhoogspringen in 2005. Sintnicolaas antwoordde op de vraag waar het nog beter kan: “Overal. Ik ga dit jaar eerste de NK Meerkamp Indoor doen, voor eigen publiek in Apeldoorn, dan mijn titel verdedigen bij de EK Indoor in Praag en dan natuurlijk naar de WK Atletiek in Beijing.”

Atlete van 2014

Beste Nederlandse atlete van 2014 is Dafne Schippers (22) van Hellas Utrecht. De atlete imponeerde afgelopen jaar met een dubbele Europese sprinttitel op de 100 en 200 meter in Zürich. Tegelijkertijd schitterde ze op de haar zo vertrouwde zevenkamp, en op een aantal individuele onderdelen. Op maar liefst vijf disciplines vestigde ze Nederlandse records: de 100 en 200 meter, het verspringen, de zevenkamp en de 4x100 meter estafette. Voorts versloeg ze de gehele wereldtop op de 200 meter in de Diamond Leaguewedstrijd van Glasgow en wist ze op die afstand ook de Continental Cup in Marrakesh te winnen. Als klap op de vuurpijl werd Schippers door de Europese Atletiekfederatie uitgeroepen tot Europees atlete van 2014, en was ze bij de laatste drie genomineerden voor de prijs van ’s werelds beste atlete. Theo Hoex, voorzitter van de Atletiekunie reikte de prijs uit aan Dafne Schippers. Schippers over 2015: “Het wordt het jaar van de keuze. Eerst de zevenkamp in Götzis, dan wat sprintwedstrijden, en dan zie ik het allemaal wel. Hoe dan ook wil ik het nog 10 jaar volhouden.”

Para-atleet van 2014

Beste Nederlandse para-atleet van 2014 is Kenny van Weeghel (34) van Eindhoven Atletiek. De gelouterde wheeler, sinds 2001 al wereldtop op de sprintafstanden, won afgelopen zomer op de EK in Swansea vier medailles: goud op de 200 en 400 meter en zilver op de 100 en 800 meter. Daarnaast verbeterde hij het Europees record op de 200 meter en wist hij de Nederlandse records op 400, 800 en 1500 meter te verbeteren. Paul Hartman van Atletiekunie-partner ASICS overhandigde de prijs aan Kenny van Weeghel. Van Weeghel over al zijn successen: “Het belangrijkste is als het allemaal op het juiste moment lukt.”

Talent van 2014

De Atletiekunie heeft tenslotte Nadine Visser (19) uitgeroepen tot Talent van het Jaar. De juniore schitterde op de Wereldjuniorenkampioenschappen in Eugene met twee bronzen medailles op de 100 meter horden en de zevenkamp. Indoor verbeterde ze twee Nederlandse records, op de 60 meter horden en de vijfkamp. Haar bronzen WJK-medaille op de 100 meter horden was tevens een Nederlands record. Rien van Haperen, CEO EK Atletiek 2016, reikte de prijs uit aan Nadine Visser. Visser: “Ik ben hier heel erg blij mee. Ik ga nog op alles vooruit en verwacht veel voor de toekomst.”

Jury

De Atletiekunie heeft een de deskundige jury samengesteld, die bestaat uit drie journalisten en acht ex-topatleten: journalisten Cors van den Brink (Atletiek Week), Vivian Ruijters (Losse Veter) en Henk Stouwdam (NRC), en ex-topatleten Kamiel Maase (wegatletiek), Rens Blom (springen), Chiel Warners (meerkamp), Jacqueline Poelman (sprint), Ellen van Langen (midden en lange afstand), Marjan Olyslager (horden), Suzan Verduijn (gehandicapten) en Jacqueline Goormachtigh (werpen). Zij hebben bepaald wie de beste Nederlandse atleet, atlete en para-atleet van 2014 zijn geworden.

Nominaties

Genomineerd bij de mannen waren Liemarvin Bonevacia, Khalid Choukoud, Ignisious Gaisah, Churandy Martina en Eelco Sintnicolaas. Bij de vrouwen waren dit Nadine Broersen, Sifan Hassan, Susan Kuijken en Dafne Schippers. De genomineerde para-atleten waren Marlou van Rhijn, Marianne Verdonk en Kenny van Weeghel. Bij de bepaling van Talent van het jaar (atleten in de juniorenleeftijd) hebben de Atletiekunie-bondscoaches gestemd. Genomineerd waren Denzel Comenentia en Nadine Visser.

 

Persbericht Atletiekunie
Tekst: Eric Roeske
Foto: Erik van Leeuwen