Eerste sportbond “met rookvrije achterban”

19 december 2018
Bestuurder en commissielid Vorige

De Atletiekunie heeft als doel gesteld om de eerste sportbond te zijn waar in 2020 alle atletiekclubs rookvrij zijn. Samen met de Rookvrije Generatie gaat de Atletiekunie met de clubs aan de slag om dit doel waar te maken.

Een van de focuspunten van de Atletiekunie voor 2019 is het bijdragen aan een gezonde leefstijl van Nederlanders. “Ons ultieme doel is een volledig rookvrij sportlandschap. Onze kinderen hebben de toekomst.  Laten we hen een zo gezond mogelijke toekomst bezorgen door ze te laten sporten onder de meest gunstige omstandigheden", aldus Pieke de Zwart, directeur Atletiekunie.

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die geconfronteerd worden met roken, zelf ook eerder gaan roken. Hoewel een groot deel van de Nederlandse bevolking vindt dat roken en sporten niet samengaan, wordt op de tribune of op andere plekken op het sportterrein nog regelmatig een sigaret opgestoken.

Goed voornemen voor 2019: jouw clubterrein rookvrij?

Help mee om het doel van de rookvrije sportomgeving te bereiken. Download hier het gratis stappenplan en promotiematerialen en maak jouw sportterrein rookvrij.

In 2017 waren 20 atletiekclubs geheel rookvrij. In 2018 is dit aantal opgelopen naar maar liefst 62 rookvrije atletiekclubs! In totaal zijn er bijna 200 atletiekclubs met een accommodatie.

Op veel plekken in Nederland sporten kinderen al in een rookvrije omgeving. Een rookvrij sportterrein:

  • geeft kinderen het goede voorbeeld;
  • ​beschermt kinderen tegen de verleiding om te gaan roken;
  • zorgt voor positieve aandacht voor de atletiekclub;
  • heeft minder afval van sigarettenpeuken en -pakjes;
  • draagt bij aan een Rookvrije Generatie’.

Hieronder vind je de infographic waarin per provincie is vermeld hoeveel atletiekclubs er al rookvrij zijn. Staat jouw club ook op de kaart in 2019?