Eindhoven Atletiek eerste officiële gezonde sportkantine van Eindhoven

23 april 2019
Bestuurder en commissielid Vorige

De kantine van Eindhoven Atletiek is de eerste officiële gezonde sportkantine van Eindhoven. Samen met Ancil Pernot en Patrick Stassen is Annemieke Luiten de initiatiefnemer van de gezondere kantine. De (inmiddels ex-) secretaris van de Atletiekvereniging is trots op het resultaat. “We gingen voor brons, maar hebben al zilver!”

Voordat de club met Team:Fit aan de slag ging, hadden ze al een gezondere kantine, volgens Annemieke. “We verkochten alleen tijdens wedstrijden en evenementen patat en broodjes kroket. Maar Team:Fit was wel echt de trigger om er nog meer mee aan de slag te gaan. Team:Fit coach Irene Walk werd aan ons gekoppeld en zij heeft ons zeker nog nuttige tips gegeven voor het nog gezonder maken van de kantine.”

Gezondere varianten
Team:Fit coach Irene kwam onder andere met tips over het meer in het zicht zetten van de gezondere producten en het aanschaffen van gezondere alternatieven. Annemieke: “Wij hadden bijvoorbeeld Fristi en Ice Tea met koolzuur in het assortiment, daarvoor in de plaats hebben we nu Optimel en Ice Tea Green en dat loopt prima. Ook omdat we de ongezondere varianten hiervan niet meer aanbieden.”

Ook de nieuw toegevoegde popcorn loopt goed in de kantine. “We hebben één van de soorten chips vervangen door popcorn. Daar moesten de leden wel even aan wennen, maar de popcorn loopt inmiddels prima!” Maar er zijn ook gezondere producten die nog niet heel goed lopen. “We hebben nog steeds chocoladesnacks zoals Marsrepen, maar daarnaast bieden we nu ook Mueslirepen aan. Toch zien we nog vaak dat er voor de chocoladerepen gekozen wordt.”

Wel probeert Eindhoven Atletiek de gezondere keuzes te promoten. Met kartonnen bordjes worden de flesjes water aangeprezen en dat werkt prima. “De waterflesjes lopen erg hard tijdens wedstrijden. We gaan ook nog sportwater aanbieden.”

Niet heel ingewikkeld
Annemieke benadrukt dat het omtoveren van een kantine in een gezondere Team:Fit kantine niet heel ingewikkeld hoeft te zijn. “Eerlijk gezegd waren wij al geen heel ongezonde kantine. Bij ons drinken de atleten na een training of wedstrijd even een kopje koffie of thee, maar er wordt niet heel vaak geluncht. Dus veel leden zal het niet eens opvallen dat we op de gezondere toer zijn. Maar de dingen die we aangepast hebben, gingen eigenlijk verrassend soepel. Het was makkelijker dan we dachten om een gezonde kantine te creëren.”

Eindhoven Atletiek heeft als eerste sportkantine in Eindhoven een certificaat van Team:Fit verdiend. Vorig jaar september is de club ermee gestart en binnen een jaar is er dus al resultaat geboekt: een zilveren kantine. 

Wil je als vereniging ook een gezonde(re) kantine?
Hiervoor kun je contact opnemen met Team:Fit, een initatief van Jongeren op Gezond Gewicht.