Geslaagde 21e Looptrainersdag

05 november 2016
Atletiekfan Vorige

De Looptrainersdag 2016 kent wederom een geslaagde 21e editie met bijna 1100 deelnemers. Veel looptrainers keerden voldaan en met een rugzak vol inspiratie huiswaarts.

De dag was ingedeeld in drie blokken en een keuzecross. Deelnemers konden zich vooraf voor één van de vele workshops inschrijven; de keuzecross kende een vrije inloop. Praktijksessies van Jip Vastenburg en Anton Engels, workshops van Robert Lathouwers, Berber van den Berg en Andrea Deelstra. In totaal bood deze 21e Looptrainersdag meer dan 100 workshops.

Aftrap van de 21e Looptrainersdag

"Ga ervan uit dat datgene wat gezegd wordt, niet waar is" - Anton Engels

In het ochtend- en middagprogramma waren er verschillende lezingen. Zo sneden Bert van Essen en Maarten–Jan van de Braak het thema ‘Hardloopblessures onder de loep’ aan, waar zij met de aanwezige looptrainers keken naar verschillende blessures, oorzaken en oplossingen. Wist je bijvoorbeeld dat vrouwen kwetsbaarder zijn voor blessures, maar toch meer mannen dan vrouwen geblesseerd raken? Dit komt niet alleen doordat er meer mannen lopen, maar ook omdat vrouwen verstandiger met blessures omgaan.

Anton Engels sprak in de middag over ‘Feiten en Fabels’ in de hardloopwereld. Voorkom je met rekken blessures? Maakt het niet uit op welke schoenen je loopt? Een belangrijke boodschap tijdens zijn sessie was: ‘Ga ervanuit dat datgene wat gezegd wordt niet waar is’. Oftewel, neem een kritische houding aan en blijf nieuwsgierig naar waar beweringen op gebaseerd zijn.

Olympiër Andrea Deelstra nam de trainers mee in haar weg naar Rio en haar dromen over Tokyo: ‘Zonder ervaring ben je nergens’, aldus Andrea. 'Kampioenschappen en teleurstellingen horen daarbij.'

Pendelpaardenloop voor perfectie

Ook bij de sessies van voormalig topatleet Robert Lathouwers spatte de energie er weer vanaf. ‘Een goed voorbeeld is het halve werk’ stond centraal en dat betekende vooral actief aan de slag voor de trainers. Zijn Pendelpaardenloop was een enorme hit; volgens Robert ook één van de belangrijkste oefeningen omdat deze met een correcte uitvoering de vele vlakken van de perfecte loophouding aanpakt. 

Deelnemer Wilfred Materman, looptrainer bij AV Attila, bezocht de praktijksessie 'Een goed begin is het halve werk' van topatlete Jip Vastenburg. Voor zijn eigen lopers is hij altijd op zoek naar nieuw aanbod in de warming up. Met praktische tips, diverse oefeningen en de trainers zelf aan het werk zetten, heeft Jip de looptrainers nieuwe wijsheden meegegeven om in hun training toe te passen.

‘Loszwaaien is belangrijk voor recreanten, omdat zij overdag gewoon werken en daardoor niet veel bewegen.’ – Jip Vastenburg


Hardlooptrainers op het voetbalveld bij de workshop over Looptraining in het voetbal

Workshopleider Berber van den Berg liet looptrainers kennismaken met wenden en keren. Bij voetbal zijn deze bewegingen een essentieel onderdeel van de training maar bij looptrainingen komt dit meestal niet aan bod. ‘Wenden en keren is niet alleen belangrijk bij balsporten; juist ook bij hardlopen’, aldus Berber van den Berg. Deze theorie ondersteunt ook Robert Lathouwers: "eenzijdig trainen leverde mij, na mijn switch van de meerkamp naar de sprint, zeven keer keer een gescheurde hamstring op". Wenden en keren zijn bewegingen die niet mogen worden overgeslagen bij de looptraining.

Bestuurdersprogramma

Voor het eerst was er ook een speciaal programma voor bestuurders en loopsportcoördinatoren van verenigingen en loopgroepen. Tijdens dit programma kregen de bestuurders vier workshops. Zo nam Martin van Berkel de aanwezigen mee in zijn theorie "scoren met social media". Een inspirerende sessie waarin hij met kritische, positieve feedback verenigingswebsites onder de loep nam, social media campagnes de revue liet passeren en praktische handvatten gaf om verenigingen kennis te laten maken met de wondere wereld en mogelijkheden van sociale media. 


Het bestuurdersprogramma. De workshop over social media van Martin van Berkel

Foto van de dag


Foto: Erik van Leeuwen

Post van de dag

Quote van de Dag

‘Al is een onderzoek goed uitgevoerd , als er maar één onderzoek naar dit thema is geweest, heb je er nog niets aan’ – Anton Engels over bewijs in zijn workshop ‘Feiten en Fabels’

Les van de Dag

Het belang van de bilspier bij het lopen – Jip Vastenburg