Gezonde kantine certificaat voor AV Clytoneus

09 juli 2019
Accommodatie Vorige

Met het allereerste Zilveren Gezonde Kantine-certificaat heeft Atletiekvereniging Clytoneus een Woerdense primeur te pakken. ,,Hopelijk een goed en gezond voorbeeld!

De frisse snoeptomaatjes, knapperige minikomkommers en goedgevulde mueslirepen vliegen als zoete broodjes over de toonbank van de kantine. En dan is er ook nog een flinke keuze aan fruit en gezonde volkoren bolletjes.
Atleten kunnen na inspanningen van het kantineteam onder leiding van coördinator Yvonne Roeland nu altijd een gezonde keuze maken bij lekkere of grote trek na de sportieve inspanningen. De verantwoorde lekkernijen blijken de hardlopers te zijn in het nieuwe assortiment. Zestig procent van het aanbod valt in de categorie gezond.

Op het gebied van duurzaamheid, inclusie en rookvrije vereniging zijn jullie nog een stap verder gegaan’’, zegt wethouder Noorthoek. ,,Daarom mag ik jullie als eerste sportvereniging in Woerden een zilveren certificaat overhandigen.”

Gezonde keuze

Binnen iedere productgroep, van broodjes tot snacks, is er ook een gezonde keuze te maken. Een wit bolletje of tosti is er ook nog, maar een volkorenbroodje met kaas en komkommer is de gezonde keuze. Snoepjes en chocoladerepen zitten ook nog in het kantineassortiment, maar kennen gezonde tegenpolen als mueslirepen, fruit of groentesnacks. 'Bakje Gezond' staat met een prijs van vijftig cent op de menukaart. ,,Komkommer, paprika en tomaatjes in snoepformaat’’, verklaart Roeland. ,,En dat valt goed in de smaak. We proberen de gezonde etenswaren ook wat prominenter neer te zetten zodat onze leden een gezonde keuze maken.‘’

Een grote waterfles met verse muntblaadjes staat al standaard op de bar. Iedereen kan hier kosteloos gebruik van maken. ,,En we stimuleren, in het kader van duurzaamheid, dat iedereen z'n eigen beker meeneemt voor koffie en thee’’, aldus de vrijwilligster.Het is zaterdagochtendspits bij de Clytoneus. Atleten die net klaar zijn met hun rondjes of bijna starten, nemen tijd voor de officiele overhandiging.

Scan
Een kantinescan van het Voedingscentrum hielp met het samenstellen van de nieuwe menukaart. Op reguliere trainingsavonden is er weinig behoefte aan een ruim assortiment versnaperingen. ,,Dan is het koffie of thee en houdt het wel op’’, weet Linda Oskam van Beweegteam Woerden. ,,Maar in het weekend en bij wedstrijden is er veel behoefte aan broodjes, fruit en snacks.''

Het weekendaanbod van Clytoneus zou eigenlijk goed zijn voor een gouden certificaat. Yvonne Roeland: ,,Maar voor goud moet je het altijd in huis hebben. Doordeweeks hebben wij niet alles op voorraad, dat zou voedselverspilling zijn omdat er minder behoefte aan is. Zilver is voor ons dus het hoogst haalbare.”

Wethouder Noorthoek spreekt de hoop uit dat andere sportverenigingen ook hun assortiment aanpassen of uitbreiden met gezond eten en drinken. ,,Goed voorbeeld doet volgen. Gezonde voeding hoort bij een sportief bestaan. Ik hoop oprecht dat dit andere sportverenigingen aan het denken zet en dat in meer kantines ook een gezond aanbod komt’’, besluit Noorthoek.

Wil je als vereniging ook een gezonde(re) kantine?
Hiervoor kun je contact opnemen met Team:Fit, een initatief van Jongeren op Gezond Gewicht.