Heropenen sport en -beweegsector cruciaal voor gezonde samenleving

13 januari 2022
Bestuurder en commissielid Vorige

Bijna 1 op 3 mensen in Nederland verwacht zich nog minder fit te voelen bij verlenging lockdown

Mocht de avondlockdown na morgen verlengd worden, verwacht 32 procent van de bevolking zich de rest van de maand fysiek nog minder fit te voelen. Als het gaat om mentale fitheid ligt dat percentage zelfs op 34 procent. Daarnaast geeft bijna een kwart (23 procent) aan bij verlenging van de lockdown minder te gaan sporten of te stoppen met sporten. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers uit de Sportdeelname Index, uitgevoerd door Kantar in opdracht van NOC*NSF.

Decemberlockdown zorgt voor opnieuw historisch dieptepunt in sportdeelname

De beperkende maatregelen om te kunnen sporten zijn merkbaar. Ruim zes miljoen mensen hebben in de laatste maand van 2021 helemaal niet gesport. Minder dan de helft heeft wekelijks in december gesport. Van de jongeren t/m 18 jaar geeft een ruime meerderheid aan minder of helemaal gestopt te zijn met sporten door de avondlockdown.

'We zien de motivatie om in beweging te blijven afnemen. Hoe langer je stopt met sporten, hoe moeilijker het is om weer te beginnen'
Marc van den Tweel, algemeen directeur NOC*NSF

Marc van den Tweel, algemeen directeur van NOC*NSF reageert: "Opnieuw zijn de cijfers dramatisch en alarmerend. We verkeren in een vitaliteits- en beweegcrisis waar we niet zomaar uit gaan komen. De 17.00 uur-regel, het sluiten van de binnensport en de tweepersoonsregel ondermijnen rechtstreeks het werken aan een actieve gezonde leefstijl voor miljoenen mensen."

Motivatie leden neemt af wanneer sportclub dicht is

Door de avondlockdown konden veel sportactiviteiten niet doorgaan. Vooral het beweegaanbod voor kinderen en jongeren werd opgeschort. Daar kon vaak meer dan de helft van de activiteiten niet meer plaatsvinden. "Clubs motiveren sporters dankzij hun trainingen en wedstrijden enorm om in beweging te blijven. Helaas kan een hele grote groep niet meer op hun sportlocatie terecht door de maatregelen. We zien de motivatie om in beweging te blijven afnemen. Hoe langer je stopt met sporten, hoe moeilijker het is om weer te beginnen", aldus Van den Tweel. 

Massale steun openen sportlocaties

De Nederlandse bevolking geeft bovendien aan het belangrijk te vinden om te kunnen blijven sporten tijdens de coronacrisis. Meer dan de helft (58 procent) vindt dat de sportsector altijd volledig open moet blijven. Van de mensen tot en met 30 jaar geeft zelfs 68 procent dit aan.

Afgelopen dinsdag overhandigde de sport- en beweegsector een petitie met de oproep om sport als essentiële dienstverlening te erkennen en sportlocaties te openen. Ruim 300.000 mensen ondertekenden de boodschap. De petitie kan nog toch het einde van de maand ondertekend worden. 

Lees hier het hele nieuwsbericht 

Teken de petitie