Ignisious Gaisah en Dafne Schippers atleten van 2013

16 januari 2014
Vorige

Ignisious Gaisah en Dafne Schippers zijn verkozen tot Nederlandse atleten van 2013. Marlou van Rhijn is uitgeroepen tot Paralympische atlete van het jaar en Jip Vastenburg tot talent van 2013. Dat is donderdagavond bekend gemaakt tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van de Atletiekunie.

De jury heeft haar keuze gemaakt uit de genomineerde mannelijke, vrouwelijke en paralympische atleten. Bij de mannen waren genomineerd sprinter/estafetteloper Churandy Martina, verspringer Ignisious Gaisah, en meerkamper Eelco Sintnicolaas. Bij de vrouwen waren dit midden lange afstandsloopsters Sifan Hassan en Susan Kuijken en meerkampsters Nadine Broersen en Dafne Schippers. De drie genomineerde paralympische atleten waren Marlou van Rhijn (sprint), Iris Pruysen (sprint/verspringen) en wheeler Kenny van Weeghel.


V.l.n.r. Dafne Schippers, Ignisious Gaisah, Jip Vastenburg en Marlou van Rhijn

Atleet van 2013

De prijs voor de beste Nederlandse mannelijke atleet 2013 gaat naar Ignisious Gaisah (30 jaar). De verspringer van PAC Rotterdam, die pas kort voor de WK Atletiek uit kon komen voor Nederland vloog in Moskou naar een voor Nederlandse begrippen ongekende afstand van 8,29 meter. Daarmee sprong hij niet alleen het 26 jaar oude Nederlandse record van Emiel Mellaard uit de boeken, ook veroverde hij daarmee de zilveren medaille. De uitreiking van de prijs aan Gaisah tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst werd gedaan door Atletiekunie bestuurslid en Olympisch kampioene Ellen van Langen.

Atlete van 2013

Beste Nederlandse atlete van 2013 is Dafne Schippers (21) van Hellas Utrecht. De meerkampster beleefde haar finest moment aan het eind van de zevenkamp op de WK Atletiek in Moskou, toen ze op de afsluitende 800 meter iedereen versteld deed staan van haar eindsprint. Ze veroverde als eerste Nederlandse vrouw ooit - met een Nederlands zevenkamprecord - een (bronzen) medaille op een WK Atletiek. NOS Studio Sport plaatste haar prestatie in de top 10 van meest bijzondere en memorabele Nederlandse sportmomenten van het jaar. Het hele jaar door presteerde Schippers uitstekend: naast diverse NK-titels werd ze vierde op de 60 meter tijdens de EK Indoor in Göteborg, en veroverde ze in Tampere bij de EK onder 23 jaar goud op de 100 meter en brons bij het verspringen. Councilmember van de Internationale Atletiekfederatie en Europese Atletiekfederatie, en gewezen meerkampster Sylvia Barlag, reikte de prijs aan Schippers uit.

Paralympische atlete van 2013

Beste Nederlandse paralympische atlete van 2013 is Marlou van Rhijn (22) van Phanos Amsterdam. De paratlete, sprintend op twee blades veroverde in 2013 tijdens de Wereldkampioenschappen in Lyon twee gouden medailles op de 100 en 200 meter. Ook verbrak ze wereldrecords op de 100 en 400 meter en won ze verrassend de Gouden Spike in het Lotto Baancircuit. Van Rhijn werd in december 2013 tijdens het NOC*NSF Sportgala ook al uitgeroepen tot beste Nederlandse paralympische sporter van 2013. Van het Internationaal Paralympisch Comité ontving ze in 2013 ook de prijs van beste paralympische debutante. Jochem Schellens, directeur van Sportcentrum en Congrescentrum Papendal reikte de prijs uit aan Van Rhijn.

Talent van 2013

De Atletiekunie heeft tenslotte Jip Vastenburg (19) van AV ’34 Apeldoorn uitgeroepen tot Talent van het jaar 2013. De atlete veroverde bij de Europese Juniorenkampioenschappen in Rieti de gouden medaille op de 5000 meter. Ook versloeg ze op de 5000 meter tijdens de Europese Kampioenschappen voor Landenteams in Dublin internationale toppers. Aan het begin van het seizoen verbrak ze de Nederlandse juniorenrecords op de 3000 en 5000 meter. Ton Nelissen, bestuurslid van de Stichting Europese Kampioenschappen Atletiek 2016 Amsterdam reikte de prijs aan Vastenburg uit.

NOS Langs de Lijn verzorgde deze reportage.

Persbericht Atletiekunie
Tekst: Eric Roeske
Foto: Erik van Leeuwen