Impact buiten de baan: ‘de plek waar leden zich verbonden voelen met de vereniging’

20 juli 2018
Kwaliteit kader Vorige

Een kantine is de plek binnen een atletiekvereniging waar mensen samenkomen. Uitpuffen, bijkomen, napraten. Verhalen delen, doelen stellen en vriendschappen sluiten. Hier wordt de individuele sport een teamsport. Maar dat gaat niet zomaar. Er zijn mensen nodig om van de kantine een fijne, warme ontmoetingsplek te maken. Lieneke Hardon is een van de drijvende krachten achter de kantine van AAV SISU.

De Almelose atletiekvereniging ontving in mei dit jaar al het gouden certificaat voor haar gezondere sportkantine. SISU is de eerste atletiekvereniging van Nederland met een gouden sportkantine. Ook hierin was Lieneke een initiatiefnemer. Ze kon haar achtergrond als Gezondheidswetenschapper mooi gebruiken bij het opzetten van deze nieuwe kantine. ‘Samen met zeven dames van de kantine-commissie hebben we hard gewerkt. Het resultaat is een menukaart vol lekkere en tegelijk gezonde producten. Heel logisch toch op een plek waar je aan je gezondheid werkt?’

Ontmoetingsplek

AAV SISU heeft ruim 400 leden. Die trainen op verschillende onderdelen, niveaus, dagen en tijdstippen. Lieneke: ‘De kantine draagt bij aan het verenigingsgevoel, teamversterking gebeurt hier. Mensen maken bijvoorbeeld samen plannen om aan een wedstrijd mee te doen. Ze spreken elkaar hier ook over andere zaken dan atletiek. Hartstikke leuk om ook de achtergrond van je trainingsmaatje te kennen. Niet iedereen bezoekt de kantine overigens automatisch. Als mensen ’s avonds trainen, willen ze daarna soms gewoon naar huis. Bij wedstrijden is de kantine wel echt de ontmoetingsplek. Atletiek is toch een individuele sport, maar hier voelt het als een teamsport. We boffen ook enorm met onze locatie, vanaf de kantine heb je prachtig uitzicht op de baan.’

Aangestoken

De man van Lieneke is voorzitter van de vereniging, dus ze is nauw betrokken bij de club. Ook haar schoonfamilie is altijd actief geweest bij SISU. ‘Het werkt aanstekelijk. De mensen om me heen steken energie in deze club, ze komen hier graag en ik ook. Vier jaar geleden ben ik als vrijwilliger opgestaan. Ik wilde de kar van de kantine gaan trekken. Jarenlang hebben mensen op leeftijd hier enorm hun best gedaan. Het was tijd voor een nieuwe aanwas en aanpak. Daarbij vind ik het hartstikke leuk om achter bar staan, de gezelligheid van de mensen om me heen.’

Broodje bal

Eén van de belangrijke veranderingen die Lieneke samen met haar team doorvoerde is de gezonde kantine. ‘Het kan toch niet zo zijn dat er bij een sportvereniging, de plek waar je aan gezondheid werkt, vooral frituur en gehaktballen op de kaart staan? Gezond en bewust eten is natuurlijk ook iets van deze tijd, als vereniging kun je niet achterblijven. Het beruchte en geliefde “broodje bal” was overigens wel een dingetje hoor. Maar we hebben nu een goed alternatief: een gegrilde hamburger met sla, tomaat en een eitje. Erg lekker, dus nu is ook de oude garde om,’ lacht Lieneke. Verder hebben we vooral betere keuzes en een ruim assortiment: we verkopen veel vers, zo maakt een van onze vrijwilligers zelf groentesoep, erg favoriet. Maar ook salades, yoghurt en fruit staan op de kaart maar we verkopen ook nog zakjes chips hoor.’

Zuinig op vrijwilligers

De kantine-commissie bestaat uit zeven vrijwilligers.  En minstens vier extra krachten zetten zich in tijdens wedstrijddagen. ‘We doen van alles. Van bardiensten draaien en koken tot styling en extra’s en evenementen organiseren. Allemaal met als doel zorgen dat de leden zich verbonden voelen met onze sportkantine. Zelf probeer ik ook de diverse commissies binnen SISU met elkaar te verbinden. We moeten zuinig zijn op elke vrijwilliger, en hun stem moet gehoord worden.’

Tekst: Esther Vliege