Kamiel Maase ontvangt loopsportprijs 'de Loper'

08 november 2008
Vorige

Jaarlijks reikt de Atletiekunie tijdens de Looptrainersdag een prijs uit voor een organisatie, instelling of persoon die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de ontwikkeling van de loopsport in ons land. Deze prijs heeft de toepasselijke titel 'de Loper'. Vandaag is deze prijs in Nijmegen uitgereikt aan Kamiel Maase, die hij uit handen van Gerard Nijboer ontving.

Eigenlijk behoeft Kamiel Maase geen introductie. Hij was meer dan tien jaar een wereldtopper op de lange afstand. In 2003 loste hij Gerard Nijboer af na ruim 22 jaar als Nederlands recordhouder op de marathon. In 2007 scherpte hij zijn eigen record nog verder aan tot 2.08.21. In atletiekkringen wordt nog vaak gerefereerd aan zijn debuut op de marathon in 1997 (2.10.08), waarbij hij ingehuurd als haas de marathon uitliep en een van zijn tegenstrevers Greg van Hest tot het uiterste moest gaan om hem van het Nederlands kampioenschap af te houden.

Maar ook op de kortere afstanden, op de atletiekbaan was Maase fenomenaal. Op afstanden vanaf de 5000 meter was hij in Nederland heer en meester. Hij verbrak in 2002 na 24 jaar Gerard Tebroke’s legendarische records op de 5.000 en 10.000 meter. Ook op het internationale baanatletiekvlak heeft hij indruk gemaakt door knappe resultaten te behalen bij Europese en Wereldkampioenschappen.

En zelfs de veelzijdigheid van de cross schuwde hij niet. Hij veroverde acht keer de titel van Nederlands crosskampioen. In 2001 behaalde hij de zilveren medaille bij de Europese Kampioenschappen Cross achter de ‘eeuwige’ nummer één Sergey Lebid. Het was internationaal gezien meteen zijn grootste succes.

Door blessures heeft hij in Beijing helaas zijn loopbaan niet in stijl kunnen afsluiten. Maar natuurlijk kijkt de Atletiekunie graag terug op de indrukwekkende carrière van deze topatleet van de lange adem. Tegelijkertijd was Kamiel een inspirerend voorbeeld voor de miljoenen lopers die wekelijks hun loopschoenen aantrekken om een stuk te gaan draven.

De Atletiekunie heeft daarom besloten om Kamiel aan het eind van zijn topsportcarrière te huldigen als winnaar van ‘de Loper’, de loopsportprijs 2008. Hij staat aan het begin van een nieuwe carrière. Welke dat wordt is nog niet helemaal duidelijk, maar hij heeft inmiddels laten weten in de wetenschap een rol voor zich te zien weggelegd, mits hij daarbij zijn talenten en passie in kan zetten. Ook gaf hij aan ‘de loopsport altijd met belangstelling te blijven volgen en wellicht daarin een adviseursrol te willen gaan vervullen.’ Een hele geruststelling voor de loopsport in het algemeen en de Atletiekunie in het bijzonder.