Looproutes voor Parklopen in Park Sonsbeek in aanleg

12 december 2016
Vorige

Als onderdeel van Parklopen zijn er eind november drie routes in Park Sonsbeek aangelegd. Bij de december editie van de maandelijkse Parklopen in Park Sonsbeek liepen de lopers voor het eerst over de nieuwe (hard)looproutes. Er liggen nu beweegroutes van 3, 2 en 1 km in het park. Met verschillende kleuren pijlen staan de routes aangegeven: oranje (1km), blauw (2km) en groen (3km).  De routes zijn mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland en de gemeente Arnhem. Beide organisaties leveren een actieve bijdrage aan het stimuleren van sporten en bewegen in de openbare ruimte. Op zondag 8 januari tijdens de eerste Parkloop van 2017 (Parkloop #13) zullen de routes door de Arnhemse sportwethouder Gerrie Elfrink officieel geopend worden.

Onderhoud door vrijwilligers

Met de aanleg van de beweegroutes staan nu alle pilaren onder het beweeginitiatief Parklopen. Henk Bruggeman, één van de initiatiefnemers en voorzitter van hardloopclub DE LOPER, is blij met de aanleg van de looproutes: ‘Het heeft even geduurd, maar door de aanleg van de routes hopen we nog meer inwoners van Arnhem te stimuleren om in beweging te komen. De maandelijkse Parklopen zijn een uitstekende manier om de routes onder de aandacht te brengen, maar de route kan natuurlijk altijd gelopen worden.’ Vrijwilligers van DE LOPER verzorgen het onderhoud. Bruggeman: ‘Voor de markeringen is gekozen voor onderhoudsvriendelijke punaises. Regelmatig controleren vrijwilligers van DE LOPER de route. Mocht er onverhoopt extra onderhoud nodig zijn dan staan onze vrijwilligers ook klaar’.

De Parkloop punaises in Park Sonsbeek met op de achtergrond De Witte Villa. 

Een vaste waarde voor Park Sonsbeek en DE LOPER

Parklopen is inmiddels een vaste waarde op de eerste zondag van de maand in Park Sonsbeek. Sinds begin dit jaar kwamen al meer dan 1100 hardlopers en wandelaars in beweging bij één van de maandelijkse Parklopen. Bruggeman is enthousiast over het initiatief: ‘Door Parklopen zijn we nog meer een open club geworden. De contacten met de gemeente en andere waardevolle stakeholders zijn verder gegroeid. Als DE LOPER zijn we al jarenlang actief daar waar lopers zijn, maar door Parklopen hebben we nog meer aan naamsbekendheid gewerkt.’ Die naamsbekendheid leidt bij DE LOPER tot nieuwe leden en meer deelnemers aan de clinics: ‘We zagen zelfs dat deelnemers aansloten bij Start to Run om een betere techniek te leren.’ Met deze ervaring is DE LOPER ook van plan om verdere producten en diensten te ontwikkelen om Parklopers verder op weg te helpen. Bruggeman: ‘We  gaan komend jaar gericht werven om de deelnemers aan Parklopen uit te dagen voor een loopanalyse met daaraan gekoppeld een ‘verbetertraject’. We zoeken hier trouwens nog een leuke naam voor en houden ons van harte aanbevolen voor een leuke naam’.

Ook Parklopen in Park Lingezegen

Naast de Parklopen in Park Sonsbeek start begin 2017 ook een maandelijkse Parkloop in de gemeente Overbetuwe. Ook Park Lingezegen - ten zuiden van Arnhem – krijgt haar eigen Parkloop. Vanaf Landerij De Park is op iedere 3e zondag de maand een Parkloop. Park Sonsbeek en Park Lingezegen liggen hemelsbreed ongeveer 7 km uit elkaar. De verwachting is dat beide Parklopen elkaar gaan versterken. De Atletiekunie heeft als ambitie om ook in andere gemeenten te gaan Parklopen. Al diverse gemeenten hebben interesse getoond om ook een lokale variant op te zetten.

Meer informatie

Heb je als club ook interesse om met Parklopen of met de aanleg van hardlooproutes aan de slag te gaan? Kijk voor meer informatie op www.parklopen.nl of neem contact op met Dennis Weijers: dennis.weijers@atletiekunie.nl of 026-4834800