Marlène van Gansewinkel en Sifan Hassan "Atleten van 2018"

12 december 2018
Beleid Vorige

Tijdens het jaarlijks Atletiekgala in Utrecht werden vanavond de winnende ‘Atleten van 2018’ bekend gemaakt. De verkiezingen kenden dit jaar twee categorieën: Para Atleet van het Jaar en Atleet van Jaar. 

Para Atleet van het Jaar: Marlène van Gansewinkel

Naast drie sterke atleten, wheeler Kenny van Weeghel (drie keer zilver, één keer brons op het EK) en werpers Lara Baars en Take Zonneveld (beiden goed voor zilver en brons op de onderdelen kogelstoten en speerwerpen op het EK), is het ontegenzeggelijk Marlène van Gansewinkel die vanavond de titel “Para atleet van 2018” wint. De toelichting op het vakjuryrapport luidde als volgt: “Marlène heeft de prestatiegrenzen van de para atletiek verlegd en heeft daarmee een stevige bijdrage aan de volwassenwording van de sport geleverd. Zij steekt boven de rest uit wegens een unieke combinatie van loopnummers en het technische verspringen. Met twee keer goud en één keer zilver op het EK, waarbij de twee gouden medailles tegelijkertijd een wereldrecord opleverden, bewijst dit de enorme klasse van deze atlete”, aldus voorzitter van de vakjury Kamiel Maase. 

"Ik vind het echt mooi. Fijn dat er waardering is voor mijn prestaties, dat geeft een goed gevoel!". Aldus Marlène van Gansewinkel.

Para atleet van het Jaar Marlène van Gansewinkel en host Gregory Sedoc

Atleet van het Jaar: Sifan Hassan

In de tweede categorie ging de strijd om de titel tussen vier dames die in 2018 formidabel hebben gepresteerd. Te weten: Lisanne de Witte (brons 400 meter EK), Dafne Schippers (zilver en brons op het EK), Nadine Visser (brons op het WK indoor) en Sifan Hassan (goud op het WK indoor, zilver en brons op het EK). Daarnaast liepen deze dames ook nog enkele Nederlandse en Europese Records uit de boeken. In deze categorie was de jury eveneens unaniem: onmiskenbaar gaat de titel “Atleet van 2018” naar Sifan Hassan. Vakjuryvoorzitter Kamiel Maase geeft een beknopte toelichting op het lovende juryrapport: “Ze was de enige Nederlandse atlete die zowel op de WK Indoor als de EK outdoor in de prijzen viel. Haar vooruitgang en de bijbehorende Nederlandse en Europese records vielen op. Ook breidde ze haar 'wapenarsenaal' uit met een indrukwekkende halve marathon en plots mogen we haar zelfs zien als een toekomstige belofte op de marathon. Sifan heeft werkelijk gegrossierd in zeer relevante prestaties. Zij wist in 2018 de symbiose tussen geest en lichaam te voltooien en haar ontembare ambities in een klinkend resultaat om te zetten. Alleen zij claimde de Europese titel in Berlijn, in een vloeiende stijl, overtuigend, dominant en compromisloos. Sifan is een onovertrefbare Nederlandse loopster”. 

"Het gaat goed met Sifan. Ze is inmiddels weer terug naar Amerika, heeft helaas het EK Cross wegens ziekte moeten afzeggen maar is nu weer goed aan het trainen en zich aan het voorbereiden op 2019", aldus haar manager Sander Ogink die de prijs in ontvangst nam.

Kamiel Maase, voorzitter van de vakjury en Sander Ogink, Manager Sifan Hassan

Betekenis voor de atletiekcommunity

De verkiezingen geven een afspiegeling van twee atleten die in 2018 het meest voor de atletiek community hebben betekend. De atleet die de meeste waarde heeft gecreëerd, de atletieksport het meest heeft gebracht en op zijn of haar manier naar een hoger niveau heeft getild. Dat kan gebaseerd zijn op prestaties op mondiale toernooien, dat kan echter ook andere beweegredenen hebben.

Over de verkiezingen

De vakjury, bestaande uit gerenommeerde sportjournalisten van landelijke media en oud-atleten uit de atletiekwereld, hebben hun stem laten gelden en de uitslag voor 2018 bepaald. De peildatum voor de verkiezingen gaat over het voorgaande atletiekseizoen, 1 oktober 2017 tot en met 30 september 2018. De genomineerden zijn voorgedragen door de Technische Staf van de Atletiekunie. 
 

Foto's: Erik van Leeuwen
Kunstwerken: Barry Pirovano