Nieuwe opleiding Topcoach Atletiek

16 augustus 2018
Vorige

De Atletiekunie start dit najaar met een gloednieuwe opleiding Topcoach Atletiek. De kwaliteit van coaches bepaalt in hoge mate de doorontwikkeling van jonge talenten en het succes van (inter)nationale topatleten. Daarom is het een logische stap om een nieuwe impuls te geven aan een hoogwaardige opleiding voor de topcoaches van de toekomst.

Doelgroep

Ben jij een gedreven en ambitieuze coach? Wil je atleten begeleiden naar internationaal niveau, jouw kennis verdiepen en wil je meer begrijpen van de achtergronden om tot een goed gefundeerd trainingsprogramma te komen. Dan is deze opleiding iets voor jou!

Duur van de opleiding

De opleiding duurt minimaal twee jaar: De algemene basisopleiding van 1,5 jaar en een mogelijk aantal differentiaties die ongeveer een half jaar in beslag nemen. Het algemene deel omvat vijftien sessies van drie dagdelen (vrijdagavond-zaterdag) en elke differentiatie drie tot vijf sessies. Daarnaast ga je aan de slag met verwerkingsopdrachten voor de opbouw van jouw portfolio en moet je training geven aan een groep atleten van minimaal NK niveau om over een relevante praktijksituatie te beschikken.

Docenten

Een unieke groep van docenten levert een bijdrage aan deze opleiding, wat een enorme ontwikkelkans voor de deelnemer garandeert! Onder andere Charles van Commenée, Frans Bosch, Honoré Hoedt, Hanno van der Loo, Henk Kraayenhof, Rogier Ummels, Rana Reider, Wigert Thunissen, John IJzerman, Grete Koens, Paul Brice, Ronald Vetter, Armand Bettonviel en Rik Tacken (bekijk de informatiefolder voor meer informatie over de docenten).

Thema’s

Tijdens de opleiding leiden we de cursist op via negen centrale thema’s:

 1. De Referentie
 2. Belasting en Belastbaarheid
 3. Snelheid
 4. Kracht en vermogen
 5. Uithoudingsvermogen
 6. Warming up & Cooling Down
 7. Techniek training
 8. Monitoring
 9. De complete coach

Via zelfstudie en verwerkingsopdrachten worden zowel de achterliggende vereiste kennis als de toepassing in de praktijk samengevoegd en ontwikkeld.

Differentiaties

Na afronding van het eerste deel kun je één of meer differentiaties volgen voor verdere verdieping.

De differentiaties zijn:

 • Sprint/horden
 • Werpen
 • Springen
 • Midden- en lange afstand
 • Meerkamp

Afronding van het eerste basisdeel leidt op tot Atletiektrainer (vergelijkbaar met niveau 4) en de toevoeging van de differentiaties leidt op tot Topcoach Atletiek (vergelijkbaar met niveau 5)

Meer informatie over de opleiding, inschrijven voor de opleiding en de download voor de informatiefolder vind je hier.