Online platform rookvrij.nl gelanceerd

29 oktober 2018
Accommodatie Vorige

Iedereen kan iets doen voor rookvrije plekken in de buurt

Vandaag zetten de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds een nieuwe stap op weg naar een Rookvrije Generatie. Via het nieuwe platform rookvrij.nl kan iedereen nu met één druk op de knop laten weten welke sportvelden, speelplekken en schoolpleinen in hun buurt rookvrij moeten worden. Met deze online handtekeningenactie kunnen straks alle betrokkenen zien waar in de regio behoefte is aan bescherming van kinderen tegen de schadelijke gevolgen van tabaksrook. En zo kan iedereen zelf helpen voorkomen dat kinderen beginnen met roken. 

Rookvrije plekken voor kinderen
Ruim 8 op de 10 Nederlanders willen dat plekken waar kinderen sporten, spelen en naar school gaan rookvrij worden, zo blijkt uit recent onderzoek. Toch zijn er in elke regio nog steeds honderden van dit soort plekken waar gerookt wordt, ook waar kinderen bij zijn. Met rookvrij.nl laten initiatiefnemers de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds zien dat het rookvrij maken van een plek waar kinderen spelen heel eenvoudig is. Zo geven we iedereen de kans om zelf actie te ondernemen en zo de rookvrije generatie te realiseren.

Rookvrije atletiek
De Atletiekunie vindt het belangrijk om rookvrije sport te stimuleren bij alle atletiekverenigingen om op die manier sporters, en met name kinderen, een omgeving te bieden waar zij rookvrij kunnen opgroeien. Veel sportverenigingen in Nederland, waaronder de atletiekclubs, hebben de stap naar rookvrij al gezet. Momenteel zijn er maar liefst 45 atletiekclub geheel rookvrij. Met een rookvrije sportaccommodatie wordt de jeugd beschermd tegen de verleiding om te gaan roken en het schadelijke meeroken. 

Wil jij ook dat jouw atletiekclub rookvrij wordt?
Door op rookvrij.nl aan te geven welke atletiekclub rookvrij moet worden, geeft iemand een duidelijk signaal af. Hoe meer mensen tekenen, hoe makkelijker het wordt om bestuurders van de atletiekclubs te overtuigen van het invoeren van een rookvrij-beleid. Zo kan iedereen bijdragen aan het rookvrij maken van plekken in de buurt en gaat heel Nederland, samen met de meer dan 125 partijen verenigd in de Alliantie Nederland Rookvrij, op weg naar een Rookvrije Generatie.