Opleiding assistent-trainer niveau 2 volledig herzien

29 januari 2020
Trainer en Coach Vorige

Herziene opleiding Assistent Looptrainer 2 & Assistent Baanatletiektrainer 2 van start

De opleidingen Assistent Looptrainer 2  & Assistent Baanatletiektrainer 2 leidt assistent-trainers op die deeltaken van de trainer overnemen. Assistent-trainers staan dus niet zelfstandig voor een groep.  De enige instroomeis voor deelname is dat je minimaal 15 jaar oud moet zijn.  Een mooie, laagdrempelige kennismaking met het trainerschap dus. Heb je de smaak te pakken, dan kan je met de opleidingen op niveau 3 (Basis Looptrainer 3 of Basis Baanatletiektrainer 3) doorgroeien naar de functie van zelfstandig trainer. De niveau 2 opleiding is overigens geen verplichte instroomeis voor het volgen van de niveau 3 opleiding.

Wat verandert er?

Het accent van de nieuwe niveau 2 opleidingen ligt op het pedagogisch en didactische deel in plaats van op het technische deel waar voorheen de nadruk op lag. Techniek is ook niet de rol en verantwoordelijkheid van de assistent trainer, maar van de hoofdtrainer. Assistent-trainers staan in de nieuwe opzet vooral stil bij vragen als  "Hoe kom ik over op de groep?" en "Hoe krijg ik met mijn houding mijn atleten zo ver dat ze gaan leren?" De opleiding bestaat uit vijf workshops die plaatsvinden op de club. Daarnaast maken deenemers thuis voorbereidende opdrachten waarbij gebruik wordt gemaakt van een e-learning module (zelfstudie).  Tijdens de workshops op de club ga je alle zelfstudiekennis meteen in praktijk brengen.  Je hoeft als deelnemer minder actieve lesvoorbereiding te doen dan voorheen, maar je wisselt tijdens de workshop met je opleider van gedachten over de opzet van de training en voert die training vervolgens direct uit. Hierbij ligt dus minder nadruk op techniek. De basis motorische vaardigheden bij het aanleren van techniek komen wel duidelijk naar voren. 

Belangrijkste wijzigingen op een rij:

  • accent van techniek naar mens
  • zelfstudie via e-learning thuis
  • van drie naar vijf praktijkworkshops
  • minder lesvoorbereiding en meer on the job

Kennismakingsworkshop bij de Dag van de Atletiek

Op 21 maart geeft Christijn Hesselink bij de Dag van de Atletiek op Papendal de workshop "De nieuwe niveau 2 toolkit: middel om jeugd langer aan je club te binden!"  Bij deze workshop krijg je een inkijkje in de nieuwe cursus. 

Informatie en inschrijfformulier Assistent Looptrainer 2.

Informatie en inschrijfformulier Assistent Baanatletiektrainer 2 

Foto: Voorne Atletiek