Oud-olympiër Lia Louer-Hinten overleden

11 mei 2021
Bestuurder en commissielid Vorige

Heden ontvingen wij het droevige bericht, dat op maandag 26 april jl. Lia Louer-Hinten op 78-jarige leeftijd in haar woonplaats Dongen is overleden.

Amelia Antonia Josepha (Lia) Louer-Hinten behoorde in de jaren zestig tot de top van de Nederlandse vrouwenatletiek en werd tweemaal uitgezonden naar de Olympische Spelen, in 1964 en 1968.

Vanwege haar veelzijdige aanleg manifesteerde de op 26 augustus 1942 geboren Brabantse, lid van het Tilburgse Kunst & Kracht, zich op verschillende nummers. Zo veroverde zij in de periode van 1959 tot 1965 vier Nederlandse titels bij de jeugd en zes bij de senioren op in totaal vijf verschillende atletiekonderdelen. Op vier ervan vestigde zij bovendien Nederlandse records. Ook was ze een jaar lang houdster van het Europese indoorrecord op de 400 meter.

In het eerste deel van haar atletiekcarrière speelde Lia Hinten met name een opvallende rol op de 80 meter horden, waar zij in 1963 het nationale record van 11,0 sec van Fanny Blankers-Koen evenaarde, om dit vervolgens een jaar later te verbeteren tot 10,8 sec. Daarnaast manifesteerde zij zich op de vijfkamp. Op beide atletiekonderdelen wist Lia Hinten zich bovendien te kwalificeren voor de Olympische Spelen van 1964 in Tokio. Door een knieblessure bleef haar optreden in Japan beneden de verwachtingen; op de vijfkamp werd zij met 4466 punten veertiende, terwijl zij op haar belangrijkste nummer, de 80 m horden, door haar blessure zelfs werd gedwongen om van verdere deelname af te zien.

Na 1964 stapte Lia Hinten op advies van haar trainer Jan Blankers over op de 400 meter. Op dit nummer nam zij in de jaren die volgden deel aan de Europese Kampioenschappen in 1966 en de Europese Indoor Spelen, voorloper van de Europese Indoorkampioenschappen, in 1967. Ook vestigde zij op dit nummer, naast haar reeds genoemde Europese record, zowel in- als outdoor Nederlandse records. In 1968 werd ze opnieuw uitgezonden naar de Olympische Spelen, ditmaal voor de 400 meter. Op dat moment stond zij met haar recordprestatie van 53,2 sec. vierde op de wereldranglijst. In Mexico-Stad zorgde Lia Louer-Hinten voor een Olympische primeur toen daar bleek dat zij in verwachting was. Zij kwam hierdoor tijdens de Spelen niet in actie en kwam er een abrupt einde haar atletiekloopbaan.

Met haar overlijden verliest Nederland een atlete die zich vooral onderscheidde door haar gedrevenheid en vechtlust. De Atletiekunie condoleert de familie en wenst haar veel sterkte toe met de verwerking van dit grote verlies.