Oud-recordhouder op de middellange afstand Haico Scharn overleden.

11 juni 2021
Bestuurder en commissielid Vorige

Heden bereikte ons het droevige bericht dat oud-atleet Haico Scharn, vier maanden na het overlijden van zijn echtgenote, sprintster Els Vader, ook zelf is overleden. Hij was al geruime tijd ernstig ziek en leed in feite aan dezelfde ongeneeslijke ziekte als zijn vrouw.

Helprich Haico Stephanus Adrianus (Haico) Scharn, geboren op 18 juni 1945 in Gemert, behoorde vanaf eind jaren ‘60 tot en met de eerste helft van de jaren ’70 op de middellange afstand tot de top van ons land. Met name blonk hij uit op de 1500 m, waarop hij tussen 1968 en 1974 niet alleen vijf nationale titels veroverde, maar tevens zowel in- als outdoor enkele nationale records vestigde. Bovendien was hij de eerste Nederlander die in 1973 met zijn tijd van 3.59,3 de Engelse mijl binnen de 4 minuten wist af te leggen. Een jaar later scherpte hij dit zelfs aan tot 3.57,18, een record dat elf jaar overeind zou blijven, totdat Han Kulker er in 1985 3.53,94 van maakte.

Op internationaal gebied nam Haico Scharn deel aan vier Europese kampioenschappen, waarvan twee indoor. Zijn beste prestatie was naar eigen oordeel zijn vierde plaats op de 1500 m tijdens de EK van 1974 in Rome, toen hij 0,2 sec. te kort kwam voor het brons. In 1972 nam hij bovendien deel aan de Olympische Spelen in München, waar hij op de 1500 m doordrong tot de halve finale.

Na zijn carrière als atleet ontwikkelde Scharn, die in het dagelijks leven sportinstructeur was bij de Geneeskundige Troepen, zich tot een vooraanstaand atletiektrainer. Zelfs bekleedde hij gedurende enkele jaren de functie van Bondstrainer van de KNAU. Als trainer werkte hij onder meer met atleten als Letitia Vriesde, Stella Jongmans, Yvonne van der Kolk en Léon Haan. Later, nadat beiden begin jaren ’80 een relatie hadden gekregen, voegde ook Els Vader zich hier bij.

Vanwege zijn prestaties op de 1500 m en de Engelse mijl werd Haico Scharn in 1973 door de Atletiekunie tot atleet van het jaar uitgeroepen. Vijf jaar later werd hij voor zijn gehele sportcarrière door de Atletiekunie onderscheiden met het Unie-erekruis in goud.

De Atletiekunie condoleert de familie en wenst haar veel sterkte toe met de verwerking van dit grote verlies.

 

(Afbeelding: Haico Scharn in 1972, bij de atletiekinterland Nederland-Ierland te Drachten. Foto: Bert Verhoeff. Bron: Wikipedia)