Piet van der Kruk (78) overleden

08 juni 2020
Bestuurder en commissielid Vorige

In de nacht van 4 op 5 juni is oud-atleet Piet van der Kruk op 78-jarige leeftijd in het ziekenhuis van Delft overleden, waarin hij een maand eerder was opgenomen.

Piet van der Kruk maakte niet alleen naam in de vaderlandse atletieksport, maar ook als gewichtheffer. In deze sport veroverde hij niet alleen vijf nationale titels, maar nam hij tevens deel aan de Olympische Spelen van 1968 in Mexico, waar hij negende werd in de zwaargewichtklasse.

Als atleet excelleerde Van der Kruk in het kogelstoten. Hij was de eerste die bij de junioren in 1960 de kogel voorbij de 16 meter stootte, om vervolgens bij de senioren in 1967 met 17,09 m, alweer als eerste, de 17-meterbarrière te doorbreken. Van der Kruk, lid van het Delftse AV’40, was een autodidact en een pionier op het gebied van gewicht training in de atletieksport. Hij ontwikkelde zelf zijn trainingsschema’s en fabriceerde, samen met zijn trainingsmaatje, discuswerper Cees Koch, de daartoe benodigde halters. Tussen 1959 en 1970 veroverde Van der Kruk twee nationale jeugd- en vier nationale seniorentitels en nam hij deel aan 34 interlandwedstrijden.

In 1981 werd hij door de KNAU onderscheiden met het Unie Erekruis in goud. Twee jaar later volgde zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. En sinds 2007 was hij erelid van AV’40.

Na zijn actieve sportloopbaan vervulde Piet van der Kruk vele bestuurlijke functies in de sport. Enkele van de belangrijkste: Bestuurslid van de Nederlandse Sportfederatie (1983-1988), Hoofd van de Sector Sportaccommodaties van NOC*NSF (1988-1998) en Directeur van het Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken (1998-2002). Daarnaast had hij verschillende publicaties op zijn naam staan, voornamelijk op het gebied van het gewichtheffen.

Met zijn overlijden verliest de Nederlandse atletiekgemeenschap een markant atleet. Het bestuur van de Atletiekunie condoleert de familie met dit grote verlies en wenst haar bij het verwerken ervan alle sterkte toe.