Topjury bepaalt beste Nederlandse atleet en atlete van het jaar

24 november 2008
Vorige

De verkiezing om de beste atleet en atlete van het jaar krijgt een geheel vernieuwde opzet. De stemming wordt verricht door een topjury van negen mensen. De jury bestaat uit zes voormalige topatleten en drie functionarissen van de Atletiekunie. De eerste drie leden zijn vrouwen: Ellen van Langen (o.a. Olympisch kampioen 800 meter in 1992), Jacqueline Poelman (bronzen medaillewinnaar bij de Europese Kampioenschappen 200 meter indoor 1994 en 2005) en Marjan Olyslager (Nederlands recordhoudster 100 meter horden). Voorts drie mannen die hun topatletieksporen hebben verdiend en dit jaar hun carrière op het allerhoogste niveau hebben beëindigd: Rens Blom (wereldkampioen polsstokhoogspringen 2005), Chiel Warners (5e op de tienkamp bij de Olympische Spelen van 2004) en Kamiel Maase (Nederlands recordhouder 5000, 10000 meter en op de marathon). De Atletiekunie stemt mee via directeur Rien van Haperen, technisch directeur Peter Verlooy en media officer Eric Roeske.

De laatste jaren hebben Atletiekunie-leden kunnen stemmen om te bepalen wie de atleet en atlete van het betreffende atletiekjaar zou worden. De Atletiekunie heeft besloten ingang van het jaar 2008 met de bovengenoemde topjury te gaan bepalen wie de Nederlands atletiekheld(in) van het jaar wordt. Stemmingen via internet zijn niet altijd even betrouwbaar omdat sommige creatieve stemmers altijd methoden weten te vinden om meerdere malen te stemmen; daarnaast liep het aantal stemmers in 2007 drastisch terug. De stemming werd daardoor minder representatief.

Hoe gaat de jury te werk? Op 14 december 2008 wordt direct na de bekendmaking van de resultaten van de Europese Kampioenschappen Cross in Brussel een groslijst opgesteld (en bekendgemaakt) met kandidaten bij de mannen en bij de vrouwen. Deze groslijst wordt opgesteld door de Atletiekunie, waarin opgenomen de best presterende atleten van 2008. Uit die lijsten zal ieder panellid een favoriete top drie bij zowel de mannen als vrouwen opstellen, waarna alle negen voorkeurslijstjes bij elkaar worden opgeteld (nummer 1 levert steeds vijf punten op, nummer 2 krijgt drie punten en nummer 3 doet het met 1 punt).

De Atletiekunie hecht eraan de prestaties op (vrijwel) alle evenementen van het kalenderjaar mee te nemen in de verkiezing, dus inclusief de EK Cross van zondag 14 december. Dit in tegenstelling tot veel (internationale) verkiezingen die in oktober of november al ‘sluiten’.

De uitslag van deze verkiezing wordt op de Nieuwjaarsbijeenkomst van de Atletiekunie op zaterdag 10 januari 2009 bekend gemaakt. De uitreiking zelf geschiedt op zondagmiddag 15 februari 2009, tijdens de finaledag van de AA-Drink Nederlandse Kampioenschappen Indoor in het Omnisportcentrum Apeldoorn.