Van Commenée terug naar Britse atletiek

23 september 2008
Vorige

Charles van Commenée is dinsdag officieel gepresenteerd als de nieuwe hoofd-coach van de Britse atletiek. De Nederlander vertrekt op 1 januari als technisch directeur en Chef de Mission van NOC*NSF. Sinds in de afgelopen zomer zijn vertrek intern bekend werd, is al gewerkt aan het profiel van zijn opvolger.

Van Commenée kreeg al vóór de Spelen van Beijing de uitnodiging om terug te keren naar Groot-Brittannië. ‘Het was een eervol verzoek, maar als de Spelen niet in Londen waren geweest, had ik het niet gedaan’, zo zei hij. ‘De afweging was niet makkelijk, want ik had het naar mijn zin bij NOC*NSF. De tijd is voorbij gevlogen.’
Op nadrukkelijk verzoek van zijn oude werkgever blijft de technisch directeur tot eind dit jaar in functie om de evaluatie van de afgelopen Spelen te kunnen afronden. ‘Dat vond ik ook niet meer dan fatsoenlijk’, vindt hij.


Van Commenée keert terug aar de sport waarin hij ruim 25 jaar als trainer en coach werkzaam was. Bovendien komt hij dichter bij sporters en trainers te staan dan in zijn functie bij NOC*NSF. Toch gaf dat niet de doorslag bij de beslissing. ‘Dat zit meer in de druk die bij de nieuwe taak hoort: medailles winnen. Groot-Brittannië is altijd een grote, dominante atletieknatie geweest en de verwachtingen voor Londen zijn hoog, misschien wel té hoog’, zo keek hij vooruit.
De materiële mogelijkheden in Groot-Brittannië zijn volgens Van Commenée praktisch onbeperkt. ‘De Britse atletiek heeft bovendien zoveel inkomsten uit sponsoring dat het niet afhankelijk is van overheidsbijdragen’, zo zei hij.