Very Important Trainers bestormen Sportcentrum Papendal

10 november 2018
Themadagen Vorige

Als heuse VIT’s werden ruim 1100 looptrainers uit het hele land in alle vroegte vanmorgen ontvangen op Sportcentrum Papendal.

Een unicum, want niet eerder in de historie van de Looptrainersdag hadden we de eer zoveel looptrainers te mogen verwelkomen op deze 23e editie. En dat ze belangrijk zijn, hebben ze geweten: een gouden envelop bij de ontvangst, een speciale badge op kleur (“waar zou dat voor zijn?”) en een toffe buff als gadget voor de volgende training.

De swingende en opzwepende muziek van de brassband zorgde direct voor een lekker sfeertje en zelfs een klein dansje hier en daar. Verraste en hier en daar angstige gezichten bij binnenkomst in de Athene zaal want VIT’s onthaal je niet zomaar; nee die krijgen een bijzondere behandeling. Zes startvakken met dranghekken en gekleurde heliumballonnen, “oh daar was die kleursticker voor”, veranderden de enorme zaal in een ware veemarkthal.

Zodra iedereen gesetteld was en in het juiste startvak stond, spreekt Pieke de Zwart, algemeen directeur Atletiekunie, de ruim 1100 enthousiastelingen uit het land toe waarin hij ook nog even het EK Cross aanstipt. Over minder dan een maand barst in Safaripark Beekse Bergen het Cross spektakel los en om zo’n mooi en groots evenement in ons eigen Nederland te mogen meemaken, is behoorlijk uniek. Alle VIT’s die vandaag op Papendal waren, kunnen dan ook met een unieke kortingscode tickets kopen voor het EK Cross dat op zondag 9 december plaatsvindt.

Ode aan de trainer

Joyce van Binsbergen, ex hockey-international, betreedt het podium. Wie het verhaal van en achter Joyce niet kent, moet haar echt eens googelen of minstens een training of workshop bij haar volgen. Ze slaagt erin om de 1100, nog steeds in de startvakken staande, looptrainers in één oogopslag stil te krijgen. Met haar heftige persoonlijke verhaal weet ze de juiste snaar te raken en de essentie van deze dag direct aan te snijden. “Zorg ervoor dat je altijd je dromen blijft najagen ook al lijken ze soms onmogelijk. Bij mij was daar 30 jaar geleden op het hockeyveld die ene trainer die mij zo enorm inspireerde en uitdaagde om alles te geven voor mijn kleine meisjesdroom, namelijk hockeyen tegen Argentinië. Toen die droom uiteen dreigde te spatten door een ernstig ongeluk dacht ik “dat zullen we nog weleens zien”. Wat je overkomt daar doe je niets aan, maar hoe je ermee omgaat bepaalt alles. Je hebt elke seconde van de dag de kans om de keuze te maken die leidt tot jouw geluk. En dát is wat jullie dag in dag uit kunnen betekenen voor jullie lopers en sporters. Of dat nu 10 meter hardlopen is, überhaupt beginnen met lopen of de marathon van New York lopen; als trainers hebben jullie de prachtig mooie rol om mensen te helpen bij die dromen en dat is de mooiste taak die je kunt hebben. Ik zie in jullie stuk voor stuk die trainer die mij 30 jaar geleden hielp mijn droom na te jagen.”

En dan komt het langverwachte moment: microfonist Rolf Huizinga zweept, zoals hij dat als geen ander kan, de lopers nog eens extra op en werkt toe naar het startschot voor de looptrainers in het rode startvak dat stipt om 10:45 gelost wordt door starter Linda Schoemaker. Aansluitend lopen, onder luid gedrum van de Brassband, alle zes de startvakken leeg en maakt iedereen zich gereed voor de eerste workshopronde. Voor de looptrainers was er, verdeeld over drie workshoprondes keuze uit ongeveer 120 theorie- en praktijksessies verspreid over alle hoeken en gaten op Sportcentrum Papendal.

Heerlijke energie

Een ronde langs de diverse workshops op het terrein geeft direct een prachtig compliment aan al deze looptrainers én workshopleiders: wat een energie en enthousiasme straalt er weer van iedereen af. De soms vertwijfelde blikken bij de workshop ‘creatieve oefenvormen’ van atlete Danaïd Prinsen leidde tot grappige momenten en mooie gesprekken onderling. “Binnen, buiten, buiten, binnen, linkervoet afwikkelen, binnen, buiten, rechtervoet…”, nadenken en hele specifieke voetoefeningen tegelijk doen, blijkt soms toch ingewikkelder dan gedacht. “Dit zijn echt superslimme en goede oefeningen voor mijn wedstrijdlopers en we krijgen straks ook het filmpje van Danaïd waarin ze de specifieke oefeningen nog eens toelicht, wat natuurlijk heel fijn is zodat we het later nog eens terug kunnen kijken”, aldus één van de deelnemers.

In de sporthallen zat ook 10-voudig Nederlands Kampioen Dennis Licht ‘verstopt’ voor drie actieve workshops. Eén blik op de praktijksessie “kidsrunning, speelse trainingsvormen voor jeugdige lopers” was genoeg om de dynamiek en interactie in de groep te zien onder leiding van Dennis. De energie spatte ervan af en de looptrainers werden ondergedompeld in allerlei trainingsvormen en slimme tips & tricks om kids lekker in beweging te houden. “Blijf weg van de traditionele spelletjes waar ze in rijtjes achter elkaar moeten staan en ‘af’ zijn als de ander wint. Zorg ervoor dat iedereen tegelijk in beweging is: sprinten, voetballen, klimmen, springen, kruipen en balgooien, waarom niet?!”

Maak een feestje van je training!

Looptrainer Leo Neuteboom kwam deze editie weer liefst drie rondes aan de bak en hoe! In zijn praktijksessie “de inspirerende coach” legt hij als geen ander de mogelijkheden uit van creatieve en nieuwe oefenvormen en laat hij zien dat bewegen op een matig intensief niveau waanzinnig goed is voor een mens. Deelnemers die al eerder een workshop bij Leo volgden en hem kennen, weten dat hij handvatten probeert mee te geven waarmee je een training tot een feestje kunt maken, te beginnen met wat theorie binnen om vervolgens voor wat verantwoorde gekkigheid buiten aan de slag te gaan. Dat is voor hem het allerbelangrijkste.

Is jouw clubvlagactiefoto geld waard?

Er was even één enthousiaste club nodig die de trend zette maar toen was het hek van de dam en ontstond er al snel een rij bij de zogenaamde ‘fotowand’! Op deze editie van de Looptrainersdag kregen de VIT’s namelijk de oproep om met hun clubvlag op de foto te gaan om vervolgens mee te dingen naar een mooi geldbedrag voor hun club. Alle looptrainers die met hun clubvlag op de foto zijn geweest, kunnen deze vinden in ons speciale fotoalbum op Facebook: wanneer ze deze foto delen op social media maken ze kans op een geldbedrag. Maandag 12 november maken we in de middag de winnaars bekend!

Ondanks een enigszins regenachtig uiteinde van deze geslaagde editie gingen de looptrainers ook in stijl naar huis, kregen ze nog leesvoer mee in de vorm van de nieuwste Proloop en werden ze als ware VIT’s uitgezwaaid. Bedankt aan alle Very Important Trainers én workshopleiders: samen hebben jullie weer een waanzinnig bijzondere en memorabele Looptrainersdag neergezet!

Zet zaterdag 9 november 2019 in je agenda!

 

Foto's: Tim Buitenhuis