Voorjaarsvergadering Unieraad deel II: afscheid en welkom!

13 juni 2020
Bestuurder en commissielid Vorige

Donderdagavond 11 juni vond, voor het eerst weer fysiek op Papendal, deel twee van de voorjaarsvergadering van de Unieraad plaats. Deze avond stond in het teken van afscheid nemen en van welkom heten. 

Deel één werd op 14 mei via de digitale omgeving georganiseerd, waar het onderwerp de goedkeuring van de jaarrekening en –verslag was. Voor deel twee gaven we echter de voorkeur aan een fysieke ontmoeting omdat we afscheid namen van acht unieraadsleden en we ook zeven nieuwe krachten hebben verwelkomd.

Van wie nemen we afscheid?


V.l.n.r. Toon de Graauw, Ans Huisman, Frans van der Wel en Raymond Creusen.

De overige vier vertrekkende unieraadsleden waren niet aanwezig: Michiel Hatenboer,  Henk Bruggeman, Jolanda van Veluw en Frankwin Mussche.

Wie verwelkomen we bij de Unieraad?


V.l.n.r: Jankees Cappon, Hennij Oldenhave, Andrea Aquina en Gert Koudijs.

Daarnaast zijn nog drie nieuwe UR-leden benoemd, te weten Ingrid Kuijpers, Stan Gielen en Jolanda Messerschmidt.

In gesprek met...
 

  • Jankees Cappon (kieskring 7)

Allereerst gefeliciteerd met uw kandidaatsplek in de Unieraad en welkom! Wat is de belangrijkste motivator geweest om de Unieraad te vertegenwoordigen?

Dank voor je felicitatie. Graag zet ik me de komende periode in als nieuw lid in de Unieraad. De belangrijkste motivator voor mij: dat atletiek me in meer dan 50 jaar zoveel heeft gegeven als ont/inspanning naast werk en studie (“gezonde geest in een gezond lichaam”) en dat ik graag iets terug wil doen in een vertegenwoordigende functie.

Wat is uw mooiste atletiekherinnering?

Vorig jaar mocht ik aanwezig zijn als supporter bij de WK atletiek in Doha en lang geleden, eind jaren ‘60, ben ik als juniorlid vanuit Zeeland naar crosswedstrijden geweest en liep ik rondjes rond de kerk in België met prijzen in natura als resultaatsbeloning. Dat zijn mooie herinneringen.

Wat is uw eerste missie om aan te gaan werken binnen de Unieraad? Welk thema heeft uw aandacht?

Graag wil ik toezien op, en waar mogelijk meedenken met, het versterken van de meerwaarde in de verbinding van de ambities van de Atletiekunie en die van haar leden en verenigingen.

Over Jankees

Ik doe sinds 1968 zelf aan atletiek (baan, indoor, weg, veld; vrijwel alle technische en loopnummers gedaan) en na verschillende clubs ben ik nu ruim 20 jaar lid van VAV uit Veenendaal. Inmiddels dus in de categorie Masters 65+ en me meer beperkend tot alleen “hard”lopen. Ik woon in Rhenen in het buitengebied en loop heerlijk vanuit de achtertuin het Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug in. Mijn partner heet  Ellen (met haar heb ik ook de marathon New York gelopen). We hebben 2 volwassen kinderen (ook actief aan atletiek gedaan) en 4 kleinkinderen (5e op komst).


  • Hennij Oldenhave​ (kieskring 5)

Allereerst gefeliciteerd met uw kandidaatsplek in de Unieraad en welkom! Wat is de belangrijkste motivator geweest om de Unieraad te vertegenwoordigen? 

Vanuit mijn kennis en ervaring in de atletieksport wil ik graag een bijdrage leveren aan de beleidsontwikkeling binnen de Atletiekunie. Zowel de bestuurlijke als de wedstrijd-organisatorische aspecten zijn mij, gelet op mijn huidige functie(s) binnen Prins Hendrik, niet vreemd. Daarnaast hecht ik er aan om een meerwaarde te kunnen vervullen voor de verenigingen in de regio. Met een positief-kritische opstelling sta ik een open dialoog tussen unieraad en uniebestuur. Het belang van de aangesloten verenigingen staat mij daarbij scherp voor ogen.

Wat is uw mooiste atletiekherinnering? 

Mijn mooiste atletiekherinnering is toch wel het Europees Kampioenschap 2016 in Amsterdam. Ik had daar de eer om als chef-jury bij het verspringen en hinkstapspringen te mogen zijn. Wat een feest, wat een organisatie. De sfeer tussen de vrijwilligers, officials en atleten was ongekend. Fantastisch om mee te mogen maken.

Wat is uw eerste missie om aan te gaan werken binnen de Unieraad? Welk thema heeft uw aandacht?

Zoals gezegd heb ik tot nu vooral aan de operationele kant gestaan en minder aan de beleidsmatige kant. Dus eerst dat laatste maar een beetje eigen maken. Als ik al een eerste thema voor ogen heb is dat de integratie van de para-atletiek in de ‘gewone’ atletiek. Samen atletiek beoefenen vindt al wel plaats maar mag toch nog wel wat meer aandacht krijgen.

Over Hennij

Ik heb hardgelopen als recreant maar door een blessure heb ik helaas moeten afhaken. Maar ik ben wel vaak op de atletiekbaan, zeker in het wedstrijdseizoen, omdat er gewoon van alles te doen is op organisatorisch en klusgebied. Ik ben woonachtig in Sint-Michielsgestel vlakbij Vught waar de Sportclub Prins Hendrik gevestigd is. Verder ben ik reeds bijna 28 jaar getrouwd en hebben we één dochter van 25. Onze dochter is ook al reeds 15 jaar lid van Prins Hendrik en nog steeds minimaal 3 keer per week op de atletiekbaan om te trainen.

 


  • Andrea Aquina (kieskring 1)

Welkom bij de Unieraad! Wat is de belangrijkste motivator geweest om de Unieraad te vertegenwoordigen? 

Ik steun het streven om de Unieraad een sterke vertegenwoordiging te laten zijn die namens alle verenigingen in het land het bestuur van de Atletiekunie controleert, maar ook actief aanstuurt. Met name dat laatste vind ik interessant. Om te zorgen dat ontwikkelingen in het land in het bestuur opgepakt worden en vice versa. Om te zorgen dat de atletieksport en de verenigingen toekomstbestendig zijn en blijven. Dat ze niet alleen een florerende jeugdafdeling hebben, maar dat junioren langer lid blijven en ook dat de loopafdelingen gezond zijn. Dat iedereen weet dat je ook voor hardlopen ook bij de atletiekvereniging moet zijn.

 Wat is uw eerste missie om aan te gaan werken binnen de Unieraad? Welk thema heeft uw aandacht? 

Al jaren neemt het sporten bij verenigingen af, maar atletiek is denk ik een sport die moet kunnen inspringen op de behoefte van sporters aan meer maatwerk en flexibiliteit. Dat kan balanceren zijn tussen het behouden van waardevolle tradities en klassieke onderdelen enerzijds en innovaties in aanbod en wedstrijdvormen anderzijds. Dat is een lastig proces en het lijkt me goed als de Atletiekunie de verenigingen daarin kan ondersteunen en faciliteren.    

 Wat is uw mooiste atletiekherinnering? 

Als gemeenteambtenaar in Amsterdam heb ik me een aantal jaren bezig gehouden met de voorbereidingen van de EK Atletiek in 2016 in het Olympisch Stadion. Mijn mooiste herinnering is dan ook wel -na de vele besprekingen in een leeg stadion- om in die eerste week van juli 2016 in een uitverkocht stadion met een geweldige sfeer de mooi Nederlandse successen te vieren. Dat waren wel wat kippenvel-momentjes!

Over Andrea

Ik ben nu 49, heb in mijn jeugd in Nijmegen aan atletiek gedaan, en na jaren niet sporten ben ik in Amsterdam weer met hardlopen begonnen. Met mijn zoon die als pupil begon kwam ik bij AV'23 binnen. Ik ben daar drie jaar voorzitter geweest en nog altijd bestuurslid, en hopelijk nog jarenlang actief lid! Ik woon in Diemen en heb een dochter van 18 en een zoon van 17.


  • Gert Koudijs (kieskring 2)

Wat is uw eerste missie om aan te gaan werken binnen de Unieraad? Welk thema heeft uw aandacht?

Als lid van de Unieraad wil ik me graag inzetten voor regionale samenwerking, de samenhang tussen baanatletiek en loopsport op de weg en de samenwerking tussen verenigingen en nieuwe aanbieders voor loopsportactiviteiten.

Wat is uw mooiste atletiekherinnering?

Als mooiste atletiekherinneringen schieten mij allerlei beelden te binnen van de Olympische Spelen over de afgelopen jaren. Met voor mij als hoogtepunten Ellen van langen en Dafne Schippers. Ook een hele mooie belevenis was het bezoek aan het EK Atletiek 2016 in het Olympisch Stadion in Amersterdam. Met heel veel Altisleden op de tribune was dat een happening!

Over Gert

Ik ben Gert Koudijs. Woonachting in Hoogland (Amersfoort). Getrouwd, drie kinderen. Ik ben voorzitter van atletiekvereniging Altis Amersfoort. Zelf doe ik aan recreatief hardlopen. Ik probeer 2 à 3 keer per week bij de club te trainen.