Atletiek, Gewoon schoon

Atletiek, gewoon schoon.
Atletiek vertegenwoordigt bewegen en sport in zijn puurste vorm; rennen, springen en werpen. Met eenvoudige regels die iedereen gelijke kansen geeft. Jezelf verbeteren en presteren op basis van talent en goede training is de basis. Met Atletiek, gewoon schoon laten we zien dat schone atletiek de enige manier is om het beste uit jezelf te halen, ongeacht je niveau. Want een schone atletiek is een eerlijke atletiek.

Kennis en bewustwording
Met het project willen we atleten, ouders, coaches, bestuurders, atletenmanagers en andere betrokkenen voorzien in de kennis en informatie die nodig is om atletiek schoon te houden. Zodat ze weten waar ze met vragen terecht kunnen en zich bewust zijn van hun rol en verantwoordelijkheden binnen de sport.
Kennis en informatie over voedingssupplementen, medicijngebruik, dopingcontroles, bijbehorende procedures, regelgeving, fair-play en integriteit zijn de belangrijke waarden.
Het project voorziet ook in de ondersteuning van trainers, bestuurders, medische begeleiding, ouders, atletenmanagers, evenement organisatoren en andere betrokkenen in hun belangrijke met betrekking tot dit thema.

Samen voor een schone sport is een gezamenlijk project van de Atletiekunie, Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB), Koninklijke Nederlandse Biljartbond (KNBB), Fit!vak, Dopingautoriteit en NOC*NSF.

Dopingwaaier App
De Dopingwaaier is één van de belangrijkste middelen in de voorlichting van sporters en sportbegeleiders. Voorheen werd deze als geplastificeerde waaier uitgebracht, maar inmiddels is de Dopingwaaier omgezet in een App (iOS en Android) en is een mobiele website beschikbaar.

Wat biedt de App?

 • Geneesmiddelen controleren
  Je kunt in de App direct alle in Nederland geregistreerde geneesmiddelen controleren op de aanwezigheid van doping. Ook kun je nagaan of specifieke werkzame stoffen verboden zijn of niet.

 • Voedingssupplementen checken
  Ook voedingssupplementen kun je checken. Je kunt in de winkel al bekijken welke batches van supplementen op de NZVT-lijst staan.

 • Dopingcontroleprocedure bekijken
  Krijg je een onverwachte dopingcontrole en wil je je rechten en plichten weten? Bekijk de procedure dan stap-voor-stap in de App. Heb je iets meer tijd, bekijk dan de video.

Meer vragen
Over het project Atletiek, gewoon schoon? Stuur dan een mail.
Voor doping gerelateerde vragen omtrent (internationale) wedstrijden kun je contact opnemen met de afdeling Topatletiek van de Atletiekunie

Belangrijke bronnen                                                  

 • Dopingautoriteit                                                           
 • Doping E-maillijn                                                         
 • NZVT (Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport)  
 • Vertrouwenspunt Sport                                                

Vertrouwenscontactpersoon Atletiekunie Frank Koomen