Club en trainers

Kan iedereen bij jouw club sporten?

Na het doornemen van het stappenplan zijn er een aantal praktische tips die de club kunnen ondersteunen. Het begint ermee dat de club positief tegenover de doelgroep staat zodat leden zich ook achter deze visie kunnen plaatsen.

Neem contact op met het lokale sportpunt, scholen, fysiotherapeuten of het revalidatiecentrum en kijk samen met hen naar het huidige atletiekaanbod voor sporters met een handicap. Wellicht kun je samen met de instanties de doelgroep enthousiasmeren door bij de instanties een aantal kennismakingstrainingen te verzorgen.

 

Doelgroep en aantallen
De grootte van de groep is anders dan binnen de reguliere atletiek. Aantallen vanaf drie tot vijf leden is al een hele mooie start. Mensen met een lichamelijke handicap trainen zo veel mogelijk mee in de reguliere groepen. Wheelers blijken vaak moeilijker in de reguliere groepen te integreren. Vaak wordt er gezocht naar twee keer per week bij de eigen club trainen en een keer per week wat verder reizen om samen met meerdere clubs tegelijk te trainen.

Als het aanbod eenmaal staat, vinden steeds meer mensen de weg naar de vereniging!

Materiaal en ondersteuning

Clinic-leider
De Atletiekunie kan ondersteunen door een clinic-leider te regelen die samen met de club een aantal trainingen/clinics verzorgd. Uiteindelijk is het belangrijk dat de doelgroep feeling krijgt met de trainer van de lokale club. Een clinic-leider werkt samen met de clubtrainer.

Wheelers
Verenigingen kunnen bij de Atletiekunie wheelers lenen om het door mensen bij de club te laten testen.

Werpbok
In Nederland zijn drie werpbokken die in eigendom zijn van een vereniging. Mocht je vereniging een werpbok willen gebruiken, neem dan contact op met Heleen Moes.

Opleidingen volgen
De Atletiekunie biedt een bijscholing aan voor trainers van atleten met een verstandelijke handicap.

Daarnaast wil de Atletiekunie bijscholingen ontwikkelen voor trainers van atleten met autisme. De werkgroep ondersteunt clubs en trainers die werken met kinderen met autisme en kinderen die vanwege sociaal-emotionele problemen en/of ontwikkelingsstoornis extra structuur en begeleiding vragen om te kunnen sporten.

Zolang de Atletiekunie nog geen opleidingen en bijscholingen heeft puur gericht op mensen met een lichamelijk handicap, zijn trainers in overleg met Heleen Moes welkom op Papendal om een open talenttraining bij te wonen. Tevens zijn in de zomermaanden op vrijdagavond bij U-track de trackmeetings waar ook atleten met een lichamelijk handicap aan deelnemen. Een mooi moment om een keer te gaan kijken!

Vragen?