Nationale Sportweek

Nationale Sportweek

De Nationale Sportweek is een landelijk sportevenement dat een week lang in Nederland sporten in de etalage zet. De Sportweek laat zien hoe gezond en vooral leuk sporten en bewegen is. In 2016 vindt de Nationale Sportweek plaats van 17 tot 24 september.

De Nationale Sportweek valt vanaf dit jaar samen met de Europese Week van de Sport, een initiatief van de Europese Commissie. Het doel van deze Europese week is om sporten en lichaamsbeweging in Europa te bevorderen. Daarvoor worden in Europa tal van activiteiten georganiseerd. Verder valt de Nationale Sportweek ook samen met het moment waarop veel verenigingen en clubs hun deuren opnieuw open zetten; het sportseizoen gaat weer beginnen. Daarom vieren wij tijdens de Sportweek door heel Nederland de start van het nieuwe sportseizoen. Verenigingsleden worden via de ‘Ik neem je mee!’ campagne uitgedaagd iemand mee te nemen naar zijn of haar club om samen de start van het sportseizoen te  beleven.

‘Ik neem je mee hardlopen!’

De ‘ik neem je mee hardlopen’ campagne stimuleert leden om een introducee mee te nemen tijdens de trainingen in de Nationale Sportweek. De clubs leveren een financiële bijdrage en ontvangen in ruil daarvoor diverse promotiematerialen. Vanuit de gedachte ‘samen sterk’ is een gezamenlijke campagne veel effectiever en efficiënter. 

 

Werving nieuwe leden

Het begin van het nieuwe seizoen is hét moment voor ledenwerving. Mensen keren terug van vakantie en willen weer sporten. Kinderen gaan weer naar school en ouders zoeken een sport voor hen. De Nationale Sportweek speelt hier mooi op in. Organiseert jouw vereniging wervingsactiviteiten tijdens de Nationale Sportweek? Houd dan rekening met ‘de zeven contactmomenten’. Danny Rijnhout, auteur van het Handboek Marketing voor Sportverenigingen, geeft tips voor een wervingscampagne met meer rendement.

Kennismakingslessen op scholen. Deelname aan activiteiten in de wijk. Redactionele stukken plaatsen in de krant. Het zijn voorbeelden van ledenwervingsactiviteiten die menige club onderneemt. Maar levert dit de vereniging leden op? Vaak zien de vrijwilligers van de club bijvoorbeeld de deelnemers na afloop het terrein verlaten en kunnen ze alleen maar hopen dat ze terugkomen. Vergroot de kans op succes door gericht te sturen op de zeven contactmomenten.

 

Downloads & links

  • Digitale toolkit ‘ik neem je mee hardlopen’
  • Vier tips voor een warm welkom (2015)
    • Vlog 1: ‘een warm welkom’
    • Vlog 2: ‘gastvrijheid’
    • Vlog 3: ‘de trainer als ambassadeur’
    • Vlog 4: ‘na de training, en dan?’

 

Over de Nationale Sportweek

De eerste Nationale Sportweek werd in 2004 georganiseerd. Nu is dit sportieve evenement uitgegroeid tot een van de grootste sportevenementen van Nederland met ieder jaar weer een recordaantal deelnemers, deelnemende gemeenten en sportaanbieders. In 2013 vierde NOC*NSF de tiende Nationale Sportweek. De Nationale Sportweek werd tot op heden in de laatste week van april gehouden. Vanaf 2016 vindt de Sportweek plaats in september.