Aflopende gedoogtermijnen

Geplaatst op Dinsdag, 30 mei 2023
Aflopende gedoogtermijnen

Elke twee jaar past World Athletics het wedstrijdreglement aan. Hierin kunnen wijzigingen worden gedaan die gevolgen hebben voor de accommodatie. Enkele jaren geleden heeft World Athletics nieuwe eisen gesteld aan de polsstokhoogspringmat en de discus- en kogelslingerkooien.

Gedoogtermijnen

Wij begrijpen dat de polsstokhoogspringmat en de discus- en kogelslingerkooien kostbare onderdelen zijn en zodoende niet altijd op korte termijn vervangen kunnen worden. Daarom zijn hier gedoogtermijnen voor in het leven geroepen. Met deze gedoogtermijnen hebben clubs en gemeenten meer tijd om te voldoen aan het actuele wedstrijdreglement.

Eind 2023 loopt een aantal van deze gedoogtermijnen af en moeten alle atletiekaccommodaties voldoen aan het actuele wedstrijdreglement. Het gaat hierbij om de volgende punten:

  • Polsstokhoogspringen
    Een polsstokhoogmat dient per 1 januari 2024 in alle gevallen 6,00 m lang x 6,00 m breed x 0,80 m hoog te zijn met voormatten van tenminste 2,00 m. Als de landingsmat is voorzien van gleuven waarin de staanders worden geplaatst en de afstand tussen de binnenzijden van deze gleuven kleiner is dan 6,00 m, dan moeten de rails van de staanders afgeschermd worden met daarvoor bestemde kussens. T&F: chapter 2.3.4.4 TR: TR28.12 (Artikel 183.12).
  • Discuswerpen
    De netopening is gepositioneerd op 7,00 m vóór het middelpunt van de ring. Vanaf 2024 is deze positie van de netopening in alle gevallen verplicht.
  • Kogelslingeren
    De maten van de kooi moeten volledig voldoen aan de normen van World Athletics. Zie wedstrijdreglement TR37. Hierbij moet onder meer de opening voor discuswerpen op een afstand van 7,00 m voor het middelpunt van de ring liggen. De netwerkpanelen voor kogelslingeren moeten dan op 7,68m voor het middelpunt van de ring worden gefixeerd, op een afstand van 1,12m vanaf het midden van de sector.

Wanneer je bovenstaande zaken of iets anders op de accommodatie hebt aangepast, neem dan contact op met [email protected] zodat de voorziening geïnspecteerd kan worden.