Accommodatiezaken

De kwaliteit van de atletiekbanen en voorzieningen zijn cruciaal voor een goede sportbeoefening en om optimaal sportplezier te beleven.

Accommodatie algemeen

Nederland telt 203 atletiekclubs die structureel trainen op 194 officiële outdoor atletiekbanen. De kwaliteit van de banen en voorzieningen zijn cruciaal voor een goede sportbeoefening en om optimaal sportplezier te beleven.

Lees meer
Financiering en subsidie

Een sportaccommodatie bouwen, maar ook onderhouden kost geld. Daarom hebben we op deze pagina de meest bekende subsidie- en financieringsmogelijkheden onder elkaar gezet om jou en je club op weg te helpen bij het financieel mogelijk maken van jullie plannen rondom de accommodatie. Of het nu gaat om nieuwbouw, verbouw of verduurzaming.

Lees meer
Renovatie

Al jaren wordt met veel plezier gebruik gemaakt van de plaatselijke atletiekbaan, maar net zoals alle sportaccommodaties, is de atletiekbaan ook eens in de zoveel tijd toe aan een renovatie.

Lees meer
More Indoor

"More Indoor" is een initiatief van de Atletiekunie en drie strategische partners om clubs, gemeentes en provincies te ondersteunen en begeleiden in het ontwikkelen en realiseren van indoor atletiekaccommodaties. Een modulair concept waarmee een atletiekaccommodatie ingericht kan worden naar de wensen en behoeften van de club.

Lees meer
Onderhoud

Om zo lang mogelijk optimaal gebruik te kunnen maken van de atletiekbaan is het van belang om deze goed te onderhouden. Hieronder staan belangrijke zaken vermeld waarmee je rekening dient te houden bij het onderhouden van een atletiekbaan. Heb je specifieke vragen neem dan contact op met Anke te Boekhorst.

Lees meer
Inspectie

Leer meer over de inspectieprocedure in de atletiek. Hoe gaat de inspectieprocedure nu precies in zijn werk?

Lees meer
Duurzaamheid

Hoe maak je van het verduurzamen van je sportaccommodatie een succesvol project? Dat wordt in het stappenplan verder toegelicht.

Lees meer
Veilige accommodatie - AED

Elk jaar worden in Nederland ongeveer 15.000 mensen getroffen door een plotselinge hartstilstand. Dat kan ook op de atletiekbaan gebeuren. Snelle hulp kan levens redden en een AED kan daarbij een essentiële rol spelen.

Lees meer
Gezonde sportkantine

De Atletiekunie en Teamfit (een werkwijze van JOGG), ondersteund door NOC*NSF, gaan samen voor een gezondere sportomgeving binnen de atletieksport. Dit gebeurt samen met gemotiveerde atletiekclubs, vrijwilligers, ouders, experts en partners. Hierbij wordt ingezet op gezonder voedingsaanbod, een rookvrij sportterrein en verantwoord alcoholgebruik.

Lees meer
Rookvrije accommodatie

Sporten is gezond en daar hoort een rookvrije sportomgeving bij. Als vereniging kun je het verschil maken op weg naar een gezondere sportomgeving. Daarom is in het Nationaal Preventieakkoord afgesproken dat in 2025 nagenoeg alle sportverenigingen rookvrij zijn. Daarnaast heeft de Atletiekunie de ambitie om een gezonde, sportieve leefomgeving voor kinderen te bevorderen. Daarom onderstreept zij het belang van een rookvrije generatie en stimuleert en ondersteunt atletiekverenigingen om het sportpark rookvrij te maken.

Lees meer
Alcoholpreventie

Bij het schenken van alcohol komt verantwoordelijkheid kijken. Je kunt ervan genieten, maar het brengt ook risico's met zich mee. Daarom zijn er regels over het schenken ervan. Deze regels staan in de Drank- en Horecawet. Volgens de Drank- en Horecawet moeten verenigingen die alcohol schenken en daarvoor een vergunning hebben, over gekwalificeerd barpersoneel beschikken.

Lees meer
Ventilatie

Frisse lucht is belangrijk voor de gezondheid en voor het comfort. Door COVID-19 is het belang van ventileren nog meer naar voren gekomen.

Lees meer
Downloads

Hier vind je de belangrijkste accommodatie downloads.

Lees meer