Sportverenigingen sparen meer dan € 2.000,- met statiegeld

Geplaatst op Dinsdag, 27 september 2022
Sportverenigingen sparen meer dan € 2.000,- met statiegeld

Sinds de invoering van statiegeld op kleine plastic flessen kunnen sportverenigingen zich aanmelden als innamepunt. De opbrengst die sportverenigingen hiermee ophalen mogen zij in de eigen club steken. Al bijna 3.000 sportverenigingen zijn innamepunt en sommige sparen zelfs meer dan € 2.000,- per jaar!

Bewustwording creëren bij leden

Jaarlijks gaan in Nederland zo’n 900 miljoen kleine plastic flessen over de toonbank. Nog steeds belanden flesjes als zwerfafval in het milieu. Om dit te verminderen, is statiegeld op kleine plastic flessen ingevoerd. Sportverenigingen spelen een belangrijke rol in het aanmoedigen van consumenten om statiegeld flessen in te leveren en bewustwording te creëren onder de jeugd. Vanaf 1 april 2023 is er ook een landelijk dekkend, consumentvriendelijk statiegeldsysteem voor blikjes operationeel.

Doe je mee?

Wil jij je ook aanmelden als innamepunt? Registreer je dan via onderstaande stappen bij Statiegeld Nederland en bestel gratis donatiebakken en communicatiemateriaal. Gescheiden inzameling is goed voor de clubkas én het milieu.

Zo meld je je aan als innamepunt

  1. Registreer je via de website van Statiegeld Nederland als innamepunt. Na registratie ontvang je van Statiegeld Nederland bericht over het bestellen van de gratis donatiebak(ken) en het communicatiemateriaal.
  2. Ongeveer 5 werkdagen na de registratiebevestiging ontvang je jouw unieke labels die je aanbrengt op de sluitstrips voor de zak.
  3. Is de vereniging al geregistreerd, maar heb je nog geen donatiebak en/of communicatiemateriaal ontvangen? Vraag het aan via [email protected].
  4. De donatiebak wordt per koerier bezorgd, het communicatiemateriaal ontvang je per post.

Zo werkt het inzamelen

  1. Zet de donatiebak op een zichtbare plaats. Naast de bar of bij de ingang van de kantine bijvoorbeeld. Zorg dat er altijd een restbak naast de donatiebak staat om vervuiling te voorkomen.
  2. Zorg dat de campagnestickers op de juiste wijze op de donatiebak zijn geplakt. Zo zijn de innamepunten herkenbaar voor bezoekers van de vereniging.
  3. Stel je leden en bezoekers op de hoogte dat ze statiegeldflesjes kunnen inleveren en waar ze dit kunnen doen. Het communicatiemateriaal helpt je hierbij.
  4. Statiegeldflessen verzamel je in speciale zakken, die je bij de grossier kunt bestellen. De zakken worden afgesloten met een sluitstrip met jouw unieke labels. Het label bevat een unieke barcode. Aan de hand van de unieke code weet Statiegeld Nederland van wie de flesjes afkomstig zijn en waar het ingezamelde statiegeld naartoe moet.
  5. Spreek met je grossier af dat hij de zakken met lege flessen voor je retour neemt.
  6. Periodiek ontvangt de vereniging een overzicht van het statiegeld op de ingeleverde flesjes. De opbrengst wordt op de rekening van de club bijgeschreven.

Heb je vragen over bovenstaande informatie? Hier vind je specifieke informatie voor sportclubs of neem contact op via [email protected].