Jan Markink nieuwe voorzitter Atletiekunie

Geplaatst op Vrijdag, 12 mei 2023
Jan Markink nieuwe voorzitter Atletiekunie
© Atletiekunie

De Unieraad heeft tijdens de Unieraadsvergadering (dd. 11 mei 2023) Jan Markink officieel benoemd als voorzitter van de Atletiekunie. Jan wordt daarmee de opvolger van waarnemend voorzitter Anieke Wierenga, die aan het einde van de maximale zittingstermijn zit.

Sport is geen doel op zich maar een middel om te verbinden

Jan Markink zette vorig jaar, na 36 jaar, een punt achter zijn politieke carrière. Sinds 2011 is hij gedeputeerde bij de provincie Gelderland met als portefeuille onder andere algemeen bestuur, financiën, aandeelhouderschappen én sport. Daarvoor was hij van april 1995 tot maart 2011 Statenlid en fractievoorzitter van de VVD. In 1986 begon hij als raadslid van Borculo / Berkelland, waar hij van 2010 tot 2011 als wethouder werkte.

Een thema waar Jan vol voor gaat, is sport; iets wat in zijn toekomstige rol als voorzitter bij de Atletiekunie goed van pas komt. Sport is volgens hem geen doel op zich maar een middel om verbinding te creëren. Met sport voelen velen zich verbonden van amateurs tot toptalenten en mensen met een beperking. Markink is bij veel internationale sportevenementen in de regio Gelderland betrokken geweest en weet als geen ander hoe we met sport kunnen verbinden. Als gedeputeerde sport bij de provincie Gelderland zei hij hier begin 2022, in de bidpresentatie voor de Europese Kampioenschappen Indoor Atletiek 2025, het volgende over: “We houden ervan om grote sportevenementen in Nederland te organiseren, sport brengt mensen samen. Juist ook de verschillende side events en lokale samenwerkingen zorgen ervoor dat we iedereen enthousiast maken voor sport. Sport laat nu eenmaal de beste en mooiste aspecten van Gelderland zien”.

Samen werken aan een toekomstbestendige Atletiekunie

Jan Markink over zijn benoeming tot voorzitter bij de Atletiekunie: “Ik zie uit naar de invulling van het voorzitterschap bij de Atletiekunie. Een mooie nieuwe uitdaging. Ik zal er zijn voor zowel de breedte- als ook de topsport. Samen met leden, vrijwilligers, verenigingen, topsporters, bestuurders en medewerkers wil ik werken aan een toekomstbestendige en gezonde Atletiekunie!”

Algemeen directeur Pieke de Zwart: “met Jan halen we een stevige bestuurder binnen de Atletiekunie met een uitstekend netwerk en een geweldig gevoel voor het belang van sport voor een vitaler Nederland. Ik heb Jan de afgelopen jaren leren kennen als een mensenmens die bruggen kan slaan tussen de diverse stakeholders.”