Unie Erespeld voor Helen Kruller Muller

Geplaatst op Donderdag, 28 maart 2024
Unie Erespeld voor Helen Kruller Muller
© Jos Klijn

Na 44 jaar actief te zijn geweest binnen de atletiek en bij AAC in het bijzonder, heeft Helen Kruller Muller op 27 maart jl. afscheid genomen van haar club.

Vrijwillige en bestuurlijke functies

Helen begon als vrijwilliger in de tijd dat haar zoon op atletiek ging bij AAC. Ze werd destijds zelf lid van de Technische Commissie. In deze echte mannenwereld hield ze zich goed staande. Ongetwijfeld heeft de rol van Helen sterk bijgedragen aan de verdere acceptatie van vrouwenatletiek binnen de vereniging. Het was ook niet meer dan logisch dat ze onderdeel werd van het fusiebestuur toen AAC en ADA in 1994 samengingen. Helen vervulde vele rollen: van (interim) voorzitter, tot penningmeester en secretaris.

Maatschappelijke impact

Ze was daarnaast in veel meer impactvolle rollen actief. Zo was ze de contactpersoon richting de Atletiekunie, maar ook naar de gemeente Amsterdam. Samen met de gemeente heeft AAC bijvoorbeeld talrijke programma’s uitgevoerd om groepen mensen die weinig bewegen (in Amsterdam Nieuw-West bij mensen in armoede, maar ook bij mensen met een niet-westerse migratieachtergrond), aan het sporten te krijgen en de sportvereniging als verbindende factor te laten fungeren voor het bevorderen van inclusiviteit én gezondheid.

Als wedstrijdsecretaris thuis, en als drijvende kracht achter vele van de door AAC georganiseerde wedstrijden had ze een cruciale impact op atleten in onder andere de juniorencategorieën. Helen is geruime tijd de drijvende kracht geweest achter de Nationale C-spelen, waarmee een platform is gecreëerd voor C-junioren (U16) om voor het eerst op Nationaal niveau te kunnen sporten. Het evenement had een enorme aantrekkingskracht en was daarmee een motiverende factor voor atleten in een leeftijdscategorie die vaak uitstromen vanwege studie of werk. Als gevolg daarvan werd het zelfs een tweedaags evenement en een selectiemoment voor de interland met Westfalen (Duitsland).

Vanwege de grote uitstroom van B-junioren (U18) en het gebrek aan wedstrijden voor deze doelgroep, initieerde Helen succesvol, samen met een paar andere enthousiastelingen, de Battle of the B’s, nu de Amsterdam Battle U18.

De Unie Erespeld werd uitgereikt door Björn Vennema, bestuurslid Atletiekunie.

Onderscheiding