More Indoor - meer dan alleen een atletiekhal

Geplaatst op Zondag, 3 januari 2021
More Indoor - meer dan alleen een atletiekhal

In elke plaats is een indooratletiekhal te realiseren die ook exploitabel te maken is

De Atletiekunie pleit voor meer indoor atletiekbanen in Nederland en kwam daarom in 2017 met het project ‘More Indoor’. In Breda is inmiddels een indooratletiekhal in aantocht, terwijl AV Olympus’70 in Naaldwijk sinds enkele jaren beschikt over een prachtige, moderne nieuwbouwhal. “In elke plaats met een goede atletiekvereniging is een indooratletiekhal te realiseren die ook exploitabel te maken is”, verzekert Lomme Siebenga van Siebenga Advies- en Tekenbureau.

De doelstellingen van ‘More Indoor’ staan niet op zichzelf, vertelt projectleider Anke te Boekhorst van de Atletiekunie. “Atletiek is een grote sport, maar het aantal indoorfaciliteiten is helaas beperkt. Bij voorkeur zien wij een indooratletiekhal gerealiseerd worden naast een middelbare school of ROC, en anders in de buurt van een complex met meerdere sporten, want atletiek is een prima ‘donorsport’.

More Indoor: meer atletiekhallen, voor veel meer gebruikers dan atletiek

Dat bevestigt Christian Tamminga van Tamminga Sports, leverancier van verschillende atletiekmaterialen, en al jaren partner van de Atletiekunie. “We zien dat steeds meer andere sporten een beroep doen op coaches en atletiekverenigingen voor hun loop- en conditietrainingen. Juist in de herfst- en winterperiode, waarin faciliteiten buiten niet altijd beschikbaar zijn en spieren snel afkoelen door regen, wind en koude, is een multifunctionele atletiekhal perfect. Juist omdat allerlei verenigingen en sporters er gebruik van kunnen maken. Ik denk aan hockey- en voetbalclubs, maar ook aan fysiotherapeuten, seniorensport en beweegcoaches. Het heet niet voor niets More Indoor.”

Bewezen expertise

Tamminga Sport vormt samen met Siebenga Advies- en Tekenbureau en Odin Wenting Bouwadvies BV de werkgroep waarmee de Atletiekunie voor ‘More Indoor’ samenwerkt. Zodra zaken concreet gemaakt kunnen worden, voegt ook Frank Joosten van B2 Architecten zich bij deze werkgroep.

Op deze manier kan de bond altijd terugvallen op bewezen expertise en weten atletiekverenigingen en gemeenten zich verzekerd van deskundige begeleiding van hun nieuwbouwproject.

Siebenga vertelt: “Er zijn veel dwarsverbanden te maken met andere sportverenigingen, maar zeker ook met onderwijsinstellingen. Als je polsstokhoogspringen in je atletiekhal hebt, beschik je ook over de benodigde hoogte die geschikt is voor een uitdagende klimwand. En als de atletiekhal een sprintbaan heeft, heb je vaak ook de juiste lengte en breedte voor handboogschieten. Dat zijn slechts kleine voorbeelden van hoe je een indoor atletiekhal multifunctioneel kunt maken. Juist als werkgroep hebben wij de expertise en casestudy’s waarmee gemeenten overtuigd kunnen worden om ook in hun plaats een indoor atletiekhal aan te leggen.”

Realiseerbaar plan

Tamminga vult aan: “Gemeentes hebben niet altijd de expertise in eigen huis, maar ze herkennen vaak wel wat je bedoelt. Multifunctioneel gebruik geniet overal de voorkeur. Juist doordat wij alle wensen en eisen kunnen samenbrengen in een realiseerbaar plan, wordt er draagvlak gecreëerd. Hierdoor is de kans dat een indoor atletiekhal groen licht krijgt een stuk groter.

Siebenga benadrukt tot slot: “We hebben ruim 350 atletiek- en loopverenigingen in Nederland, maar bijna nergens een indoor atletiekhal. Terwijl bijna elk dorp of elke stad meerdere sporthallen heeft. Samenwerking met onderwijs en andere sporten plus horeca zorgen ervoor dat een atletiekhal exploitabel te maken is. Niet elke plaats heeft een 200 meter rondbaan nodig, maar wel een goede faciliteit om het hele jaar door te kunnen trainen op diverse atletiekdisciplines. Er zijn heel veel variaties mogelijk. Door multifunctioneel gebruik is in elke stad een indoor atletiekhal te realiseren die ook exploitabel te maken is.”

Interesse? Neem vrijblijvend contact op met Anke te Boekhorst, afdeling breedtesport.

Meer informatie over More Indoor

Tekst: Martijn Schwillens

Clubverhalen