Atletiekunie tekent samenwerkingsovereenkomst met Sint Maarten

Geplaatst op Donderdag, 4 juli 2024
Atletiekunie tekent samenwerkingsovereenkomst met Sint Maarten
© Edwin Glaser

Op zondag 16 juni hebben Abdule Wattley, vicepresident van de Sint Maarten National Athletic Federation en Hans Slager, bestuurslid Atletiekunie, tijdens de ASICS NK U18 & U20 in Utrecht hun handtekening gezet onder een samenwerkingsovereenkomst. Eenzelfde overeenkomst is twee jaar geleden met de Curaçaose bond getekend.

Koninkrijk der Nederlanden

Sint Maarten maakt, net als Curaçao en Aruba, deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden. Als sportbond leveren wij daarom graag door samenwerking en kennisdeling een bijdrage aan de ontwikkeling van atletiek op deze eilanden. 

Net als op Bonaire en Curaçao kunnen we bijvoorbeeld opleidingen en bijscholingen faciliteren voor trainers en officials, we kunnen meedenken over diverse accommodatievraagstukken en onze kennis delen over de programma’s gericht op verschillende doelgroepen (jeugd, beginnende hardlopers, ouderen) om zo meer mensen in beweging te krijgen. Daarnaast willen we samen de talentontwikkeling op Sint Maarten stimuleren, zodat toekomstige topsporters de kans krijgen die ze verdienen. De samenwerking speelt hierbij vooral een belangrijke rol omdat Sint Maarten, dat net als Curaçao sinds 2010 een status heeft als afzonderlijk land, niet als zodanig wordt erkend door het IOC en World Athletics. Aruba is al sinds 1986 autonoom en heeft sinds die tijd wel een eigen olympisch comité (in 1996 heeft het IOC deze bepaling gewijzigd). Net als de Curaçaose atleten kunnen de atleten van Sint Maarten tijdens mondiale toernooien alleen uitkomen voor Nederland of Aruba. Zij zijn dus min of meer afhankelijk van de Atletiekunie om op wereldkampioenschappen en de Olympische Spelen te kunnen starten.  

Dertien atleten uit het Caribisch deel van het Koninkrijk op NK’s

Een mooi resultaat van de aangehaalde banden met de overzeese eilanden zijn de achttien atleten die vanuit het Caribisch gebied naar Nederland zijn gekomen en aan de ASICS NK U18 & U20 of ASICS NK Atletiek hebben deelgenomen. Zestien atleten van Curaçao, een van Sint Maarten en een van Bonaire kwamen tijdens een van deze weekenden in actie. Het eiland Bonaire heeft geen eigen atletiekbond en is een bijzondere gemeente van Nederland (Caribisch Nederland). SV Athene, de enige atletiekclub van het eiland, is daarom rechtstreeks aangesloten bij de Atletiekunie.